Sverige runt 2013 (HBB)

”I slutet av april startar vi vår stora expedition ”Sverige runt 2013″. Ulrika, Håkan och Tim kommer under våren och sommaren att paddla kajak längs med hela Sveriges kust. Från Svinesund vid den norska landgränsen till Haparanda vid den finska, en distans uppemot 2400 km. Men inte nog med det! Längs med hela resan kommer vi att plocka skräp på de öar och stränder vi bor på samt dokumentera ”skräpläget” vid kusten, hela vägen från start till mål.”
– Paddla för Livet under vintern 2012

 

Sverige runt 2013 kartbildUnder 2012 föddes en idé att paddla kajak längs hela Sveriges kust i ett annat syfte än att bara paddla. En idé om att färdas längs hela Sveriges kust och sprida ett budskap om miljösituationen till havs och all problematik med nedskräpning i naturen. Att paddla kajak från den norsk-svenska riksgränsen hela vägen upp till Finland och plocka skräp längs vägen, men också dokumentera ”skräpsituationen” för att sedan i efterhand kunna analysera och utvärdera skillnader längs landets kuststräckor.

Ulrika Lindroth, Håkan Lindroth och Tim Ekstam förberedde sig för att sjösätta sitt stora äventyr i Svinesund under april 2013. Efter 90 dagar till sjöss, i mitten av juli, nådde de Haparanda där expeditionen avslutades. Totalt hade det då paddlats 2334 km och hela 186 kg skräp hade plockats längs landets kuster. Så här löd expeditionens sista inlägg i bloggen:

”18:10 söndagen den 21 juli lade vi våra händer på riksröse nr 59 vid Virta Kari udde i Haparanda. Vi avslutar härmed vår expedition runt den svenska kusten, som tog sin start i slutet av april vid den norska gränsen.
Totalt har vi paddlat 2334 km eller 1260 sjömilTotalt har vi plockat 186 kg skräp längs vår färd runt landet. I princip är allt plast, vilket i volym var runt 40 st fyllda 125-liters sopsäckar.
Hela expeditionen varade i 90 dagarNu ser vi fram emot nästa äventyr och hoppas att vi i framtiden har möjligheten att genomföra fler expeditioner i samma anda med Paddla för Livet. Stooooort tack till alla ni som följt oss på Facebook och hemsidan med glada tillrop och peppande kommentarer!!! Hälsningar Tim Ekstam och Ulrika Lindroth,
Haparanda. Ps. Paddling är en himla stillasittande aktivitet. Nu är det dags att börja träna på riktigt igen…”

Läs expeditionens blogg

Sverige runt 2013 – Dagbok
Förberedelser Sverige runt 2013
_______________________________________________

Skim kayaks

Aclima

 

 

 

 

 

Med oss på expeditionen har vi ”Aclima” och ”Skim kayaks” som sponsrar Paddla för Livet med utrustning. Aclima är ett norskt ullföretag som producerar underställ och kläder i merinoull av absolut högsta kvalité och funktion. Skim är ett finskt kajakföretag som bygger väldesignade skäddakajaker i ett antal olika modeller och utföranden.
Tim som paddlar expeditionen runt kusten är produktutvecklare och så kallad svensk ”Pro Paddler” hos Skim Kayaks.

HBB

HBB juryExpeditionen genomförs som ett anmält projekt till Havspaddlarnas Blå Band (HBB). Besök gärna HBB’s hemsida för mer information och följ oss och andra HBB-paddlare där!

Ulrika & Tim tar emot HBB statyetterna efter ett
godkänt jury-möte och genomfört blått band

HBB’s hemsida

FacebookExpeditionen följs också på vår Facebooksida med bilder och uppdateringar utmed resans gång.

Paddla för Livets Facebook

 

Efter expeditionen

Med stort intresse analyseras och utvärderas expeditionens skräpdokumentering. Arbetet har bland annat givit oss en allmän uppfattning om skräpsituationen till havs längs Sveriges kust ur en havspaddlares perspektiv. Som en mycket generaliserad sammanfattning presenterar vi vårt resultat genom följande bild:

Kartläggning av skräpsituationen - Sverige runt

Denna karta sammanfattar i korthet vår dokumentation över skräpsituationen längs den svenska kusten 2013. Pilarna ska symbolisera exponerat havsvatten med stor tillförsel av marint skräp.
Mer om denna expedition, själva äventyret i sig, skräpdokumentationen vi gjorde och alla våra upplevelser och erfarenheter går nu att höra på våra föreläsningar!
Föreläsningar är nämligen något som vi engagerar oss i nu efter expeditionen. Vi berättar, visar bilder, inspirerar och delar gärna med oss av vårt äventyr. Det finns massor att berätta! Läs gärna mer om föreläsningar här!

Med vänliga hälsningar
Håkan, Tim och Ulrika

Sverige runt 2013