Sverige runt 2013 – Dagbok

20130728-101804.jpg

Vår roadtrip på väg hem från Haparanda, där expeditionen runt landet avslutades, gick västerut mot Norge. På en av Sveriges vackraste bilvägar – Vildmarksvägen – for vi över Stekenjokk mot Ankarvattnet och Korallgrottan. I norra Jämtland nära den norska gränsen finns denna häftiga naturupplevelse som i år guidas av våra goda vänner August och Kattis.
Det är verkligen värt ett besök och tummen upp för den utmärkta speleologiska guidningen genom de trånga grottgångarna, som avslutades med eldbakad fjällröding från sjön intill.
Korallgrottan – Sveriges längsta grotta
Åk dit! (Bilden är tagen i trakterna)

Efter vårt besök i grottan förde vår Kalix-köpta Nissan oss vidare in i Norge och sedan till Östersund. I Jämtlands huvudstad träffade vi vår goda vän Nina, som jobbar i Surfbukten, med Wakeboarding och ett schyst beach-fik! Störtkul!

Efter att nu ha rest genom en del av den svenska fjällen med vår spontana bil och träffat mysiga vänner åker vi till Malung. Där utbildade vi oss till Fjäll- och Vildmarksguider, år 2010. Efter en nostalgisk ”hemresa” till fjälliskvarteret åker vi sedan hem till Mälardalen igen!

Imorgon är vi alltså tillbaka i helhet efter expeditionen.
Inom någon vecka kommer massor att hända vad gäller Efterarbetet. Håll ögon öppna för uppföljningen av expeditionen här och på Facebook!
We’ll be back!

20130723-153842.jpg

Vi är nu uppe i Haparanda efter vår kajakexpedition på 90 dagar och 2334 km runt Sveriges kust.
Igår drog jag, Tim, och Ulrika till Kalix och shoppade denna underbara Nissan Primera som vi nu ska köra hem kajakerna med!
För samma penning som en hyrbil drar vi nu ut på roadtrip genom Norrland hem till Mälardalen. Vi har ingen tid å passa och ett fiskespö fick vi på köpet, så Norrland here we come! Kusten har vi sett i noggrannhet från kajakerna så nu blir det landsidan vi tar i sikte.

Så, har ni några tips på fina ställen hojta till, eller bjud in oss på fika om vi är i krokarna 😉

Expeditionen är i mål!
20130721-201455.jpg

18:10 söndagen den 21 juli lade vi våra händer på riksröse nr 59 vid Virta Kari udde i Haparanda. Vi avslutar härmed vår expedition runt den svenska kusten, som tog sin start i slutet av april vid den norska gränsen.
Totalt har vi paddlat 2334 km eller 1260 sjömil.
Totalt har vi plockat 186 kg skräp längs vår färd runt kusten. I princip är allt plast, vilket i volym var runt 40 st fyllda 125-liters sopsäckar.
Hela expeditionen varade i 90 dagar.

Nu ser vi fram emot nästa äventyr och hoppas att vi i framtiden har möjligheten att genomföra fler expeditioner i samma anda med Paddla för Livet.

Hälsningar Tim Ekstam och Ulrika Lindroth,
Haparanda

Dag 89, 20 juli – 68 km, 1 kg
20130721-001705.jpg

Vår expedition runt den svenska kusten börjar närma sig sitt slutmål, Haparanda. Idag har vi paddlat 68 km (37 nm) från Luleå skärgård till öarna runt Kalix och Haparanda. Från vår position ikväll har vi mindre än 40 km till den finska gränsen, där vi avslutar vår expedition. Med andra ord är vi framme i Haparanda imorgon, troligtvis runt eftermiddagen vid 16-tiden. Vår expedition är verkligen nära mållinjen nu!

Denna dag har präglats av fin paddling och hög snitthastighet. Trots en ganska sen start, runt 10:00, har vi paddlat långt och lagt upp planeringen inför morgondagen på ett bra sätt.
Imorse hittade vi en död säl på stranden vid ön vi sov på. Den låg uppspolad tio meter från strandkanten. Det hade varit intressant att öppna magsäcken på den och kolla ifall det fanns rester av skräp, typ plastbitar och annat som inte bryts ner i magen utan ligger kvar och orsakar allvarliga problem. Riktigt så långt gick vi dock inte. Vi satte upp ett litet kors vid dess huvud och nöjde oss med att kolla på den.

På sjön idag observerade vi att vattnet inte längre är salt över huvud taget. Här uppe i den övre Bottenviken är vattnet sött. En spännande upptäckt tyckte vi. Vilken skillnad i jämförelse med vattnet i Bohuslän, norr om Göteborg. Vi minns hur våra torrdräkter för 80 dagar sedan var helt vita av salt. Så är verkligen inte fallet här.
En annan intressant skillnad mellan dessa båda områden är sikten i vattnet och beväxtligheten på botten. Sedan Gävle och norrut, dvs. längs hela Norrlandskusten, har vattnet varit väldigt mörkt och övergött i jämförelse med västkustens klara vatten och färgrika vackra bottnar. Som en kort sammanfattning av våra observationer vad gäller miljösituationen längs den svenska kusten kan man säga att västkusten i jämförelse med Norrlandskusten är väldigt skräpig, och då främst av marint skräp som drivit iland från havet, samt att Norrlandskusten i jämförelse med västkusten har väldigt övergött och ”dött” vatten. Sjöbottnen här uppe i norra Bottenviken är kraftigt grönbrun och geggig medan vattnet och bottnen i Fjällbacka skärgård är det klaraste och livfullaste vi skådat under hela expeditionen.
Stranden vid Nord-Hällsö med sitt klara och friska vatten, väster om Strömstad:
20130721-004245.jpg

Sjöbottnen vid en ö mellan Luleå och Kalix här uppe i norra Bottenviken:
20130721-004016.jpg

Imorgon är en stor dag. Efter att ha varit på expedition i 89 dagar och dag ut och dag in paddlat runt vår vackra kust ska vi helt plötsligt avsluta vår resa. Det kommer att vara en känslosam upplevelse att klappa handen i riksstenen och paddla in i Finland.
Det bästa med alltsammans är att vi känner oss så fräscha och i gott mod att vi utan tvekan skulle kunna fortsätta expeditionen ett bra tag till. Men det ska vi inte. Nu står annat på agendan!

Sov gott!

Dag 88, 19 juli – … km, 1 kg
Dagens första mål var att fylla på vattenreserverna. På Junkön visste vi med säkerhet att det gick att fylla på vatten. Därför styrde vi kosan mot denna ö, mitt i Luleå skärgård.
Det blåser mycket idag, nordliga vindar mellan 7 och 9 m/s, med byar uppemot 12. Det ger en rätt seg motvind. Därför är vi just nu (från 13:00 till nu 19:43) i väntande läge på Junkön. Vi laddar upp inför en nattpaddling då vindarna ska avta till kvällen.
Hittills idag har vi plockat 1 kg skräp längs med den nordöstra sandstranden på Junkön. Man får verkligen hålla ögonen öppna efter skräp längs den norrländska kusten. Det finns dock insatser att göra, det kan vi lova!

Med fyllda vattenförråd, laddat MC-batteri, kaka i magen och någon timmes sömn i tältet på stranden är vi strax (20:52) redo för kvällens paddling!

Väder och vind tilltog mer än vad prognosen lovade. Lyckligtvis har vi sjöfartsverkets väderstationsfyr Larsgrund endast hundratalet meter utanför oss. Den levererar väderfakta till sjöfartsverkets väder och vind applikation i iPhonen. Med andra ord får vi fakta och inte prognos vid vår exakta position. Just nu mer än 10 m/s nordligt med starkare byar och regn. Nattpaddling? Nej tack :-) Vi ska ju rakt norrut så det känns dumt…
Vi blir kvar till imorgon istället! Sov gott!
20130719-230210.jpg

Hmm. Det går aldrig bra att på bild försöka visa hur pass dåligt vädret är i verkligheten! Hur som helst är det rejält blåsigt och regnigt där ute. Dock inga vågor!

Dag 87, 18 juli – 33 km, 0 kg
Återigen en lugn morgon med lite senare start. Det behövdes dock då vi satt uppe sent igår kväll på segelbåten med vår trevlige tyske vän. Väl ute på vattnet var gårdagens lugna kväll fortfarande kvar. Det vackra norrländska ljuset i kombination med det lugna vädret fick havet ut mot Finland att se magiskt ut. Nästan som en oljemålning!
20130719-200451.jpg

Lunchen blev rätt kort då det efter ca 20 minuter började ösregna. Det lugna vädret höll helt enkelt inte i sig. När vi närmade oss Luleå blev det ostabilt och rejäla fronter. Turligt nog klarade vi oss ifrån de värsta.
Vi gick upp vid den södra fyren på Germandö för att slå läger. På plats förlorade vi vår täckning på mobiltelefonerna och kunde således inte ha kontakt med omvärlden, vare sig den här bloggen eller kontakter med vänner. Vi hann dock få ett sms från vår gode vän Göran som genom ett uppdrag med kustbevakningen är i krokarna med ett miljöforskningsfartyg vid norra Luleå skärgård. Tanken var att vi skulle försöka att träffas någonstans här ute bland öarna men då deras fartyg olyckligtvis råkade i trubbel natten till idag, strax öster om Bjuröklubb, blev de försenade med 14 timmar och tvingades att prioritera tidsschemat. Synd! Men tur att det tillslut löste sig för dem, vilket det gjorde. Maskinhaveri i kuling mitt i natten är inget att leka med! Bra att ni löste situationen, Göran med besättning! Och glass på toppstugan vid Bjuröklubb är ju inte helt fel… 😉

Middagen blev en höjdpunkt: En makrill i tomatsås delux, med majs, lök, vitlök, tomatpure och den sista påsen med torkad broccoli. Till denna härliga sås åt vi ris tills vi storknade. Det är alltid så skönt att bli mätt, något vi nästan alltid blir på den här turen.
Många paddlare på tur äter vad vi förstått mycket frystorkad mat, något vi inte alls haft på denna tur. För oss funkar det som allra bäst att laga ”riktig” mat. Lite mer bök är det ju så klart, men tycker man inte alltför illa om att laga mat är det helt klart värt det. Vi anser att man blir mätt på ett riktigt sätt och får i sig bättre näring. Inget står upp emot rejält lagade middagar med fina ingredienser på tur!

Dag 86, 17 juli – 23 km, 0 kg
Då vindarna fortfarande blåste rätt starka på morgonen tog vi en lugn start och kom iväg från vår tältö, Jävre Sandön, runt 11-tiden. Det fina med det var också att vi fick tid till att torka tält, kläder och sovsäckar som hade blivit fuktiga av ösregnet igår.
20130719-172401.jpg

Frukosten idag var extra lyxig då vi toppade den med plockade blåbär, mums!
20130719-201745.jpg

Målet var att utnyttja ljuset och paddla till rätt långt in på kvällen. Vi behövde även fylla på vatten och tog därför sikte på Mellerstön, där det såg ut att finnas påfyllningsmöjligheter i form av naturhamn med bastu, toa och brygga. Väl där runt 18 insåg vi att det inte fanns något dricksvatten att fylla på, men dock en trevlig tysk i en segelbåt. Vi började prata med varandra om ditt och datt och fastnade således på hans segelbåt till runt 00.30 med varsin öl i handen och en påse jordnötter. Inte lönt att paddla vidare då… :-) Det visade sig att även han var ute på en lång resa. Han seglade Östersjön runt, med start och mål i Hamburg. Det festliga var att han startade nästan precis samtidigt som vi, den 20 april. Han hade gått högervarv upp via Polen och Finland och skulle nu ta sig an den svenska kusten, den som vi vid det här laget nästan har paddlat klart. Vi hade helt enkelt en hel del att prata om! Vi berättade att resan runt landet för vår del inte bara är ett stort friluftsäventyr utan också en expedition med ett syfte – att plocka marint skräp längs hela kusten och sprida ett ord för miljösituationen till havs. Vi inspirerade vår tyske äventyrare och lyckades få upp ögonen på honom för det vi menade och ansåg om skräp till havs. Han inspirerades av idén att inte bara genomföra resan sin utan en ytterligare dimension eller syfte. Han sade att från och med imorgon ska jag plocka skräp längs resten av min resa runt den svenska kusten. Vi kände då att vår expedition kommer att ”fortsätta” runt kusten även efter att vi nått Haparanda, fast istället av en skräpplockande tysk långseglare. Och det bästa med alltsammans är ju att han är på väg söderut och har hela den svenska kusten kvar!
Det tyckte vi kändes som en lycklig avrundning av vår resa!
Thank you for a nice evening Ole!
20130719-172501.jpg

Här är kvällens solnedgång. En stilla natt i Norrland.
20130719-200023.jpg

Dag 85, 16 juli – 18 km, 0 kg
U skriver. Idag har varit en dag med urrigt väder. Vi kom iväg i regn runt 08.30 och kunde paddla rätt skyddat för de starka nordvästliga vindarna i ca 2 landmil. Sedan väntade ett antal överfarter, vilka vi inte ville ge oss på i så stark frånlandsvind som det var idag, som 10 m/s. Vi gick iland runt 13.30 och har legat i tältet sedan dess. Runt 20:00 upphörde regnet. Dagens middag: Sill och potatis. Godnatt!

Ps. Vårt MC-batteri som håller våra telefoner laddade har nu fått slut på kräm. Vi tvingas från och med nu leva på våra solceller, vilka är helt värdelösa om det är spöregn och mulet, som det har varit idag. Vi får fatta oss kortare här och på FB så länge! Ds.

Dag 84, 15 juli – 40 km, 0 km
20130715-194751.jpg

Idag har vi kört igång slutspurten till Haparanda. Det innebär väckning runt 5-6, iväg på under två timmar, paddla och äta hela dagen och hitta tältplats runt 11 timmar efter sjösättning. Långa dagar och mycket jobb, men när det flyter på är detta flow jättetaggande. Vi har haft en dag bestående nästan enbart av överfarter. När vindarna är bra blir detta paddlingssätt väldigt effektivt, man kommer långt utan att behöva navigera särskilt mycket. Regnmolnen höll sig för det mesta inne över land idag, och till större delen av dagen paddlade vi utan regn. Runt 17 fick vi en rejäl, men kort, skur över oss, burr!
20130715-194115.jpg

Nu ska vi käka, idag chili sin carne med pasta, fixa med kartor och sedan hoppa i säng.
20130715-194424.jpg

Dag 83, 14 juli – 18 km, 1,5 kg
20130714-221916.jpg

Latitude:64.69228
Longitude:21.30153
GPS location Date/Time:07/14/2013 21:24:05 CEST

Det är koordinaterna för denna vackra plats med utsikt över norra Bottenviken. En plats som är väldigt ren från skräp. Annat var det tidigare idag då vi bunkrade mat i Skelleftehamn. Vi drog upp kajakerna intill industrihamnen där vi fann en del skräp. Vi samlade in 1,5 kg plast och frigolit (ganska mycket i volym) och slängde det i en soptunna utanför ICA-butiken, några hundra meter därifrån.

Idag behövde vi inte bunkra så pass mycket mat som vi gjort under våra tidigare bunkringstillfällen. Vi hade ganska mycket mat kvar i kajakerna sedan förra bunkringen i Härnösand, men beslöt oss för att paddla in i Skelleftehamn för att fylla på med en sista komplettering. Denna bunkring blir nämligen den sista tills vi når Haparanda!
Då vi planerar att paddla i den yttre skärgården utanför Piteå och Luleå var också Skelleftehamn den bästa möjligheten om vi inte ska paddla stora omvägar.

Ikväll blev det sen middag men gud vad go’ den va’! Ulrika slängde ihop en favorit med Quornfiléer i currysås med bulgur. Mums!

20130715-193558.jpg

Då vi lagt ganska mycket tid på skräpplockning, matbunkring och lokal turism de senaste tre dagarna är målet imorgon att köra på med en ordentlig expeditionspaddeldag – en dag av nistepacke, rutiner och vända kartblad.
Sov gott!

Dag 82, 13 juli – 41 km, 6,1 kg
Paddlingseffektivitet. Eller inte. Det beror på hur man ser det…
Tim vid pennan.
Idag har vi paddlat 41 km med sen start och lunchpaus på 5 timmar. En dag som skiljer sig mot de vanliga expeditionsdagarna. Vad har vi då gjort under en så lång lunch? Svaret är lokal turism, när den är som bäst! Feta laxfenor, gammal fyr, rökta räkor, folkvimmel i kanske Norrlands metropol, hjotroncréme och rundvandring på bergstopp. Vi besökte helt enkelt Bjuröklubb! Ett känt landmärke vid kusten sedan 1500-talet!
20130715-001021.jpg

Vi har också plockat en hel del skräp! Vid stranden där vi drog upp kajakerna, vilken bestod av stora klapperstensfält, hittade vi för första gången på ganska länge mycket skräp.
20130714-233703.jpg

Norrlandskusten är generellt sett väldigt ren. Speciellt i jämförelse med expeditionens första etapp vid norra Bohuslän. Där kunde vi plocka säckvis med skräp på en halvtimme, men här uppe i Bottenviken får man hålla ögonen öppna. Och idag märktes det att vi kommit till en kustlinje som ligger helt exponerad för 180 grader öppet hav. Här kan skräp driva in från havet och spolas upp på klapperstensfältet utan att behöva ”silas” genom en örik skärgård. Det syns när man kliver upp på en sådan strand.
20130714-233719.jpg

Plast, oljeklumpar, friggollit, metallbitar, glas, riktigt gamla plastprylar mm. Alltihop tillsammans med några droppar svett fyllde en 125-liters sopsäck på dryga 6 kg. Den bar vi sedan genom skog, stock och sten, på grusväg och toppbestigning till Bjuröklubbs extrema 51 meter över havet, innan vi fann en container som vi kunde slänga den i.
20130714-233804.jpg

För att fira vår lilla insats slog vi oss sedan ner bland hundratalet norrlänningar på en av resans mysigaste restauranger!
20130714-234252.jpg

Sedan besökte vi den lokala fiskaren och gick därifrån med en påse rökta räkor och rökta laxfenor rikare. Därefter kvällspaddlade vi vidare på vår färd mot Haparanda under den stillsamma och ljusa Norrlandshimmelen.
20130714-234707.jpg

Dag 81, 12 juli – 38 km, 0 kg
20130712-223641.jpg

Kära läsare! Ulrika här. Idag har vi efter 38 paddlade kilometrar kommit fram till en verkligen jättefin ö med ytor som verkligen påminner mig om de svenska fjällen. Det står små granar här och där, och marken täcks av mossa, stenskravel och kråkris. Marken är mjuk och luktar gott.
20130712-223300.jpg

Dagens ”happening” var att vi blev intervjuade av SR P4 Sörmland! Efter lite krångel fick vi till ett rätt bra samtal som kretsade kring skräpplockeriet och livet i kajaken i allmänhet. Än har vi inte hittat intervjun på nätet, så jag kan inte ge er nån länk nu.

Till middag idag gjorde Tim en jättegod tomatsås med lite torkade rivna morötter vi hade över, lök, vitlök, tomatsås och lite röd pesto, supergott! Till såsen och pastan skulle vi egentligen äta mozzarella, men den hade tyvärr surnat till rejält så den fick vi gräva ner bakom en sten. Annars måste jag säga att maten håller sig bättre än väntat på den här turen. Vi har med både grädde, crème fraîche och kvarg och hittills har det alltid gått att äta, trots värme och fuktig förvaring. Imorn passerar vi Bjuröklubbs fyr vid lunchtid, då blir det den alltid så efterlängtade glasspausen :)
20130712-223412.jpg

20130712-223506.jpg

Sov gott!

Dag 80, 11 juli – 35 km, 0 kg
Ännu en dag på det vackra stora blå.
20130711-214517.jpg

Men det blev mycket mer än bara paddling idag. Precis när vi skulle sjösätta kajakerna imorse runt 07:30 ringde ett dolt nummer till mobilen. Det var visst Sveriges Radio P4 Västerbotten som ringde. ”Om en kvart är det direktsändning, vi ringer upp igen under låten minuten innan”, sa dom. Spännande tyckte vi, och resultatet blev följande:
Lyssna på dagens intervju med oss på radio P4 Västerbotten
Radiointervjun hördes bland annat av Ritva i den pittoreska gamla byn och hamnen Ratan, norr om Umeå. Det ledde till en konversation på Facebook där vi fick lite tips och information om byn. Det visade sig vara runt 25 km från ön vi bodde på och det fanns ju både glass, restaurang och Ritvas spännande hantverksbod. Så vi tänkte att vi paddlar på helt enkelt så är vi där lagom till en eftermiddagsglass!
20130711-214356.jpg

Ritva blev lite förvånad när vi stövlade in i hennes underbara timrade bod. Det var verkligen jättekul att hälsa på! Det är sådana här typ av avbrott från paddlingen och skräpplockandet som förgyller vardagen lite extra under vår expedition.
20130711-214404.jpg

Efter besöket hos Ritva letade vi oss fram till byns fina restaurang. Där köptes det diamstrutar, chokladbollar och Loka. Aldrig får man nog av kakao eller glass inte! :-)

Vår grymma paus i Ratan blev ännu bättre när vi satt och åt våra glassar och ringde vår goda vän Göran i Söderhamn, som vi träffade och blev inbjudna till för några veckor sedan. Göran arbetar på kustbevakningen här i Norrland och berättade att han ska ut på tur norrut till Luleå skärgård i veckan som kommer med kustbevakningens miljöforskningsfartyg. Så himla passande! Vi kom fram till att vårt nästa mål blir att försöka sammanstråla någonstans norrut och träffas igen. Kan man tänka sig ett bättre avslut på vår expedition än att träffa Göran och kustbevakningens miljöforskningsfartyg? Knappast! Vi håller tummarna och satsar på att paddla på ordentligt så att vi kan träffas i Luleå skärgård om en vecka!
20130711-214434.jpg

Dagen avslutas som vanligt med distansberäkningar och matlagning. Ulrika ritar in vår paddlade rutt på kartan och loggar med passaren. Idag blev det 35 km paddling. Ändå helt okej med tanke på vår sena sjösättning pga intervjun med P4 och vår längre paus i den fina byn Ratan.

Till middag blev det Tortellini med färsk paprika, chili-crème-fraîche och pesto.

Vi måste ju nämna något om skräpfronten också! Idag har vi inte plockat ett enda gram då vi faktiskt inte hittat ett enda litet skräp. Helt otroligt. Här uppe, längs denna del av Norrlandskusten, är det verkligen rent från marint skräp längs kusten. Det gläder oss att se! Så fort vi hittar det första skräpfyndet från och med idag åker det ner i korgen på akterdäcket. Nu börjar det bli en utmaning att hitta skräp. Precis så som det ska va!

Sov gott!
/ Tim

Dag 79, 10 juli – 34 km, 0 kg
20130710-230822.jpg

Imorse vaknade vi strax utanför Umeå på en camping på Obbola, och här avslutar Håkan sin resa runt landet. Med stor saknad lämnar Håkan expeditionen. Vi är nära slutmålet men då familj och jobb väntar på hemmaplan är det dags att runda av detta projekt för Håkans del.
Expeditionen fortsätter mot Haparanda, men från och med idag av endast Tim Ekstam och Ulrika Lindroth.

Stort tack Håkan för en mycket väl genomförd Expedition, paddling och fina miljöinsatser längs färden. Med 79 dygn i tältet, 2000 km paddling och över 190 kg plockat skräp rundar Håkan av sin del av expeditionen med flaggan i topp!
Vi kommer att sakna alla härliga stunder du bjuder på, till exempel flöjtspelandet :-)
(Videon är filmad under resan i den yttre skärgården strax söder om Oskarshamn. Det är en härlig kväll och Håkan fångar stunden.) :-)

/ Tim och Ulrika

Heja Håkan!

Dag 78, 9 juli – 37 km, 0 kg
På grund av dålig internettäckning skriver vi denna text dagen efter.
Tim skriver!
20130710-221708.jpg

Som ni ser är det motigt ibland att stiga upp tidigt på morgonen. Det är ju så mysigt i tältet! Och det tycker nog jag lite extra, i alla fall i morse för då var jag väldigt svårväckt.
Men tillslut kom vi upp och iväg kom vi också. Kajakerna packade vi i hårda vindar på de karga klipporna. Vindarna var så där fina så att det viner om regnjackans huva. Då är det blåsigt! Men det gjorde inget då vindarna kom rakt bakifrån. Sydliga medvindar förde oss mot dagens mål i finfina surfvågor. Fort gick det! Till och med så fort att det blev nytt ”distans-före-lunch-stopps”-rekord: hela 37 km. Och då var vi i Umeå. Rättare sagt på ön Obbola lite utanför Umeå.
20130710-221654.jpg

Jag måste passa på att berätta om en intressant händelse som inträffade mitt på en öppen stor fjärd strax innan vi kom fram till badplatsen i Obbola. Vädret hade lugnat sig på eftermiddagen och de starka sydliga vindarna på 12 m/s hade totalt lagt sig. Det var i princip vindstilla, och vågorna hade övergått till mysiga dyningar utan brytande vitvatten. På fjärden satt vi hungriga och lite avslappnade, dagdrömmande och inte särskilt fokuserade på paddlingen. Det hade slutat att regna och vinden hade lagt sig helt. Nästan bleke på det stora vida havet till höger om oss. Plötsligt kollar jag ut mot havet då jag ser något stort i periferin. Jag inser direkt att jag är på fel plats vid fel tidpunkt… Förvånande nog reser sig den inkommande mjuka havsdyningen till en lodrät, mörk vägg av vatten. Troligen befann jag mig mitt på ett grund, på den plats där dyningen växer och vill bryta, vilket den också gjorde, exakt där jag befann mig. Jag låg på ett stöd och tänkte att nu kommer jag att kapsejsa. Medan brytande vitvatten över hela kajaken och mig, så pass mycket att huvudet är under vattnet och min regnjacka får agera stuprör från hals till handled, är havet harmoniskt lugnt överallt runt omkring mig. Snacka om en överraskning. Man trodde ju att de största brotten under resan var de vi paddlade i under kulingvindarna på västkusten när vi var utanför Vik, eller då vi gjorde överfarterna utanför Sundsvall i tuffa vindar och höga vågor, eller då jag lekt runt bland vitvatten längs klippor och sten då havet gungat så fint av kontrollerade dyningar. Men nej, helt plötsligt på ett harmoniskt hav söder om Umeå satt jag plötsligt i resans största brott, med vatten över huvudet till ljudet av ett stort vattenfall. Men bra gick det i alla fall. Dock blött.

Idag sover vi på en camping vid ett bad vid södra Obbola. Perfekt skyddad vik och härlig service med härligt folk. Tyvärr är vi här av en annan anledning än att just ha ett bra ställe för natten. Vid denna plats avslutar nämligen Håkan sin resa runt landet och sin del av expeditionen. Men en natt till har vi tillsammans. Imorgon far vi vidare, fast då är vi bara två :-(
20130710-232324.jpg

Sov gott!
/Tim

Dag 77, 8 juli – 35 km, 0 kg
U skriver, en dagsetapp söder om Umeå. Nu ligger jag i tältet och lyssnar på vågskvalpet som de senaste veckorna varit min godnatt-visa. Det är alltid så skönt att, efter en dag med blöta kläder och blåst, få krypa in i tältet där det alltid är lä och torrt. Ibland har jag tänkt att den bästa stunden på dagen är när man får gå och lägga sig, men det låter ju otroligt tråkigt, hehe :) Nåja. Vi startade dagen med en överfart på ca 13 km i rätt stark sidvind från nv. Vinden mojnade dock av mer och mer under dagen, och nu på kvällen var det rätt lugnt. Vid lunch var vi sugna på glass, och vi gled därför in i hamnen i Järnäsklubb som vi så passligt passerade. Väl inne i den lilla hamnen uppdagar sig en liten hamnrestaurang, så där åt vi lunch. Vem väljer inte en härlig tallrik med rökt lax och västerbottenost framför ostmackor och risgrynsgrötstub? Jag tror Tim fångade mig på bild när jag precis tagit första tuggan mat.
20130708-214139.jpg

När vi gick iland där i hamnen nästan överfölls vi av tre nyfikna barn med frågor om precis allt. ”Hur långt har ni paddlat? Vilken stad bor du i? Vad heter du? Vad heter din mamma? Varför har du en sån konstig kjol på dig (kapellet)?” und so weiter und so fort… Hemskt gulligt.
20130708-214555.jpg

Imorn kommer vi gå in i småbåtshamnen i Obbola för att säga släppa av och säga hejdå till Håkan. Det känns tråkigt och vemodigt att gruppen splittras. Efter så många paddlade dagar tillsammans kommer han verkligen saknas i gruppen. Men jag är också glad för hans skull att han får tid att vara hemma och ha semester ett tag innan vardagen och jobbet drar igång igen. Ett klokt och modigt beslut att avbryta nu. Så här ser tältet ut sista kvällen som vi alla tre sover tillsammans. I fortsättningen kommer Tim och jag sova i det extratält vi har med oss, ett tvåpersoners självstagade lättviktstält. Det hamnar säkert på bild de kommande dagarna.
20130708-215046.jpg

God natt!
20130708-222334.jpg

Dag 76, 7 juli – 45 km, 0 kg
Håkan skriver. Idag har vi haft en toppendag. Vi kom iväg straxt efter 8 i morse och har haft lätt sidvind och medvind. Frukosten åt vi när vi fortfarande var vid höga kusten men nu har vi lämnat de höga och skogiga öarna bakom oss och tältar straxt norr om Husum. Här finns ingen skärgård och omgivningarna är flacka. Vi åt lunch i en jättefin vik med vackra ljusa och solvarma stenar. Sådana luncher har vi ofta. Det kommer att bli förändringar i gruppen. Jag kommer att avsluta paddlingen i Umeå. För mig blir det för kort tid att vara hemma tillsammans med Sanne och Klara innan jag börjar jobba, om jag fortsätter fram till Haparanda. Jag känner också att jag nått mitt mål att få göra en lång friluftstur och att få en paus i arbetet. Det kommer att kännas konstigt och vemodigt att se Ulrika och Tim paddla iväg från Umeå men beslutet känns rätt. Fortfarande har jag två dagar kvar att paddla och dessa kommer jag att njuta av. Vår kväll är också fin. Kvällssol, alla kläder är torra och vi har ätit pannkakor. Sen är det alltid mysigt att krypa ner i sovsäcken, skriva dagbok och lyssna på radionyheterna. Tack för idag, slut för idag.

Dag 75, 6 juli – 0 km, 5 kg
Idag har vi haft en skön vilodag. Vi vaknade upp imorse och kände oss allmänt otaggade på att ge oss ut i de ganska starka nordvästliga (mot-) vindarna. Vad gör man då? Jo då passar man på att bada, sola lite, lyxa till det men en extra kaffe, laga tältet, plocka skräp på stranden, läsa, ladda utrustningen, torka kläder, tvätta, pedantdiska köksutrustningen, skaffa ett Geocach-konto, surfa runt på Facebook, spela flöjt, laga pizza, försöka torka blöta wasabinötter, hugga ved, laga kläder, pilla sig i naveln och bada igen.

Det lilla kupoltältet som åker upp ibland hade ett trasigt (uppeldat) myggnät. Idag ägnade jag, Tim, tre timmar på att sy dit ett nytt ”nät”. Det här blev resultatet:
20130706-215616.jpg

Störtbra och snyggt! Hemtrevligt med lite mönster och personlighet på grejerna. ”Never trust a guy with shiny gear”… Som man också brukar säga. Nu kan jag lära er alla att man inte låter gasflaskan prutta för mycket gas innan tändstickan är på plats, för då blir det eld och lågor! Det var ju i och för sig fyra år sedan det hände men jag lagade det inte förens nu. Man måste ju ha en anledning, och när man är i Norrland under sommaren, intill våtmarker ute i skärgården, är det nog med anledningar att ha ett 110% dundertätt myggnät i tältet. Då åker liksom nål och tråd fram automatiskt.

På eftermiddagen plockade vi skräp på stranden där vi har kajakerna. Det skräp vi oftast hittar på öar i skärgården och längs med stränder är plastprylar av olika slag. Det mesta av plasten har drivit iland från havet. På västkusten kommer mycket skräp från andra länder. Det har drivit långväga till havs, men här på östkusten är det mindre av Kinesiska diskmaskins-chassin och Irländska yoghurtburkar. Idag hittade vi tampar, friggollit och plastdunkar.
En annan typ av skräp är sådant som inte har drivit iland från havs. Till exempel engångsgrillar, ölburkar och plastpåsar. Undra hur dom hamnade intill eldstaden…?

Ören blir miljoner. Idag plockade vi ytterligare 5 kg.
20130706-215525.jpg

Ännu en natt i vår härliga stuga!
God natt!
20130706-215504.jpg

Dag 74, 5 juli – 18 km, 0 kg
Idag har vi haft en klart annorlunda dag. Då den senaste tiden för oss äventyrare här på expeditionen inneburit paddling, paddling och paddling krävs inte så mycket annat än just paddling för att göra en dag unik och annorlunda. Men, som alla de andra dagarna började ändå denna dag med just paddling:
20130705-231418.jpg

Till höger om färjan på bilden ovan har vi Mjältön, som är Sveriges högsta ö. Vi styrde stävarna rakt in mot hamn på ön.
På dess östra sida finns en liten öppning till en skyddad lagun som är en mycket populär naturhamn bland båtfolk. Vacker natur, fina bryggor, sandstrand och en väldigt fin vedeldad bastu, som vem som helst får bruka, bjuder lagunen på. Helt klart ett resmål att rekommendera för den som har vägarna förbi!
Nå, det som kom att göra denna dag lite annorlunda var att vår planerade fikapaus, som vi brukar ta sådär på morgonkvisten efter två timmars paddling, istället resulterade i en toppbestigning av ön. Det går ju inte att låta bli när man ser denna vackra och inspirerande höga ö från havet. Att dra på sig joggingskorna och promenera upp genom skogen till toppen var alldeles för frestande!

Efter någon halvtimme stod vi 236 meter över havet på toppen av Sveriges högsta ö och blickade ut över Höga kusten och kanske en av Sveriges vackraste vyer. Vi kom fram till att det här var ju dagens höjdpunkt, *haha*!
20130705-231341.jpg

Efter att ha paddlat ganska många dagar i sträck är vi ju helt okej tränande i överkroppen men benen är väl lite sisådär. En toppbestigning och lite vandring emellanåt är inte fel!
20130705-231436.jpg

När vi efter vår fikapaus på sex timmar, som normalt tar sex minuter, sjösatte vi och paddlade några kilometer norrut. Vi kände inte för att paddla idag helt enkelt och nöjde oss med våra 18 km. En vilodag lite då och då är inte fel det!

Framme vid en strand på ön Högholmen träffade vi en annan kajakpaddlare som visade sig heta Svante och vara en riktigt inbiten Geocachare. Han var på jakt efter en ny geocach som fanns här på ön och blev glatt förvånad av att träffa tre kajakpaddlare som kanske också var på jakt. Vi fick en lektion om Geocaching och sedan provade jag, Tim, att hitta Svantes cach. Och det gjorde jag också! Så nu har jag spräck nollan och blivit en så kallad Geocachare! Tack Svante för din inspiration och kul att träffas! Ditt sätt att paddla med hunden på fördäck var så himla härligt och störtkul att se! Keep on Mr.Adventurer! Hoppas vi se igen!

På vår ö fanns mer än gömda skatter. Det fanns även en liten nybyggd stuga alldeles intill stranden. Där bor vi inatt!
20130705-231325.jpg

Sov gott!

/Tim

Dag 73, 4 juli – 44 km, 0 kg
U skriver. Vi ligger vid en strand sydost om Docksta, med Ö-vik som närmsta stad i norr. Dagens egentliga tältplatsmål var att ta oss till Mjältön som Tim nämnde igår. Vi tog oss dit, nästan. Mycket har vi upplevt på denna tur, och idag kan vi skriva upp en ny ”erfarenhet” på vår lista. Tim fick nämligen en släng av sjösjuka! Havet var väldigt guppigt idag, och inte alls regelbundet. Vågorna kom från olika håll, med olika höjd och hastighet, vilket framkallade illamående. Tim kände sig riktigt snurrig vilket gjorde att vi runt 19 fick gå iland. Nu har han sovit och ätit och sovit igen så imorn kommer han med all sannolikhet känna sig piggare.

Nu är vi inne i Höga Kusten, ett jättefint kustlandskap med höga berg och djupa fjordar, ofta får man känslan av att vara i Norge. Kullarna här sticker högt upp ur havet som mjuka skogsbeklädda moln. Nu på kvällen skimrade allting i olika blåa nyanser så där som det kan bli på havet ibland, väldigt fint. 20130704-224444.jpg

Jag har namnsdag idag och det firade vi med ett gäng Delicato-bitar jag köpte på bunkringen igår. Min favvo är definitivt chokladbollen! 20130704-224329.jpg

Sveriges högsta ö Mjältön får vänta tills imorn när vi paddlar de 6 km som är kvar för att köra en toppbestigning av det 236 m höga berget, det ska bli kul! Gonatt!

Dag 72, 3 juli – 28 km, 2 kg
Idag stod bunkring på schemat! Härnösand var det planerade målet för detta ärende. Fort som tusan gick paddlingen från vår skyddade vik in till staden. Medvind och rejäl medström bjöd på surfar av speciell karaktär.

Härnösand visade sig vara vår resas hittills bästa bunkringställe. Helt klart, utan diskussion! Vi paddlar in i den vackra staden som växer på båda sidor om sundet. När vi nått centrum ser vi ett McDonalds vid vattnet och tänker – ”här måste vi testa en Drive-in med kajak”. Riktigt så nära kom vi tyvärr inte, men det var den första donken jag har sett med egen brygga! Helt perfekt ställe att ta upp kajakerna vid. Så fort vi kommer upp på land träffar vi två journalister från lokaltidningen av en ren slump. De käkade varsin glass vid bryggan vi gick upp vid. Helt okej timing måste jag säga! Så imorgon är vi med i Härnösands tidning.

Efter ett mellanmål på gyllene måsen blev det pizza, glass och wienerbröd. Nyttigt va? När man paddlat kajak i 72 dagar är det väl ändå okej med lite vardagslyx!?

200 meter åt lite olika håll hade vi fyra stora matbutiker vilket några timmar senare resulterade i en sjuhelsike massa mat. 11 dygn ska vi klara oss i vildmarken nu!
20130704-000936.jpg

Nya idéer denna bunkring är bland annat färdiga pannkakor med vispgrädde och sylt. Varför inte liksom?
Här är Tims välordnade Dayhatch – eller snarare skafferi:
20130704-000906.jpg

Lite kvällspaddling efter en gedigen stadsvandring och dos av civilisation kändes inte helt fel. Konstigt nog är det alltid lika skönt att sätta sig i brunnen igen och med egen kraft föras framåt på vår färd.
20130704-001309.jpg

Kajakerna ligger nu uppdragna för natten vid en sandstrand norr om Härnösand. Med utsikt över den vackra Högakustenbron i solnedgången känner vi att vår tältplats är väl vald.
20130704-000814.jpg

Det bästa med alltihop är att imorgon har vi hela Högakusten framför oss! Ett mål är kanske Sveriges högsta ö – Mjältön. En toppbestigning där skulle inte vara helt fel för våra förtvinade små ben. Paddling är en himla stillasittande aktivitet!

/Tim

Dag 71, 2 juli – 32 km, 4 kg
Vi vaknar på vår vackra klippa till ljudet av regnet som smattrar på tältduken. Lagom till att vi ska packa ihop efter frukost slutar det att regna och solen kommer fram. Vi tänker – ”det här blir en bra dag”! Och det blev det också! Dock lite vågigt, blåsigt och mer än bara paddling!

Första fikat på sjön är mycket viktig! Det är efter den man på riktigt vaknar till. Här äter Ulrika sin morgonmacka!
20130703-232944.jpg

Då prognosen sa att de sydliga vindarna skulle öka mot eftermiddagen och SMHI varnade för kuling var vi angelägna att passera den exponerade kusten runt Sundsvall. Det innebar två längre överfarter. Den första på 18 km klippte vi direkt efter frukost. Då var det relativt lugnt och vågorna var inte så stora. Mest dyningar på någon meter men inte mycket brytande sjö.
Inför den andra överfarten stannade vi och käkade lunch. När vi efter det stoppet på ca 45 minuter kom ut på havet igen var situationen lite annorlunda. Vinden tilltog och vågorna växte. Men vi valde att klippa den överfarten också då vi därefter skulle ha skyddad inskärspaddling fram till och förbi Härnösand.
Vågorna var ändå så pass stora att vi inte kände mycket av vinden, då vi ofta låg i lä bakom vågtoppar. Sjön kom rakt bakifrån vilket gav fina möjligheter till surf. Och fort gick det! När vi närmade oss land på andra sidan var sjön helt klart grov. Det var nog kuling då, i kombination med bottenbeskaffenheten som gick från 120 meter djup till 15 meter precis i området där vi var. Med andra ord bröt sjön ganska rejält och vi valde att gå in i första bästa skyddade hamn. Tillslut fann vi den! Likt att komma till paradiset lämnade vi den respektingivande vilda havsmiljön bakom oss och paddlade in mot en oas som utgjordes av en sandstrand helt i lä intill ett pittoreskt sommarstugeområde på sju kåkar.
Då vi i och med detta endast paddlade halva dagen kunde vi lägga den andra halvan på att plocka skräp vid stranden!
20130703-233032.jpg

När stranden var städad och ren från skräp gick vi en promenad till andra sidan av ön – utsidan vi paddlade förbi. Ulrika satte sig vid klipporna och kollade in den inbjudande medsjön.
20130703-233017.jpg

Då man har extra mycket tid på kvällen kan man laga något alldeles extra gott! Idag blev det lyxig linsgryta gjord på kokosmjölk och zucchini med rabarberpaj till efterrätt.
20130703-233656.jpg

/Tim

Dag 70, 1 juli – 46 km, 0 kg
Idag står tältet på en härlig klippa i solgatan öster om Sundsvall, strax intill den pittoreska fiskarbyn Lörudden.
Att bo på klippa är favoriten! Det är rent, kalt, vackert, enkelt och bekvämt att ta upp kajakerna, och ibland har man sån tur att det är lika sterilt som i Fjällbacka.
20130701-212638.jpg

Med ett icke-självstagande tunneltält som vårt Hillebergs Nammatj krävs det lite fix och knåp innan det står bra på klippa. Men efter lite kärlek så står det som ett hus. Och fin utsikt är det också (som alltid) :-) Till vänster på bilden ser du Sundsvallsbukten.

Vi startade dagen i lugna vindar. Tog lunch vid en schysst sandstrand vid 13 tiden efter att ha paddlat 28 km. Efter lunchen blåste det upp, dock sydligt, så det var bara fint. Vågorna byggde på sig och tillslut var det ganska stora, brytande vattenmassor som vi fick i slör. Fort gick det! Och blött var det! Jag satsade på att surfa på de riktigt bra vågorna med min underbara, väldigt surfvänliga, Skim Braveheart. Att fånga den där perfekta vågen, som är hög nog för att få det att pirra i magen när jag nästan sitter i luften och kollar ”neråt”, är en riktigt go känsla!

Till Löruddens rökeri och café surfade vi på i de meterhöga vågorna. Där gick vi upp och avrundade dagens paddling med varsin lokal delikatess – fisk-wraps. Samt rökta musslor, fruktshots och glass.
En timme senare satte vi upp tältet här på klipporna vid södra delen av Sundsvallsbukten.

Middag: Tortellini med pesto och crème fraîche med franska örter.

/Tim

Dag 69, 30 juni – 38 km, 1 kg
På grund av kass internettäckning kunde vi inte uppdatera denna dags blogg när det var aktuellt. Här kommer istället en uppdatering dagen efter:

Dagen börjar svettigt i sovsäcken i ett solvarmt tält (som vanligt i och för sig). Vi vaknar till stiltje, gassande sol och fågelkvitter. Ett två centimeter tjockt lager av solkräm åker på innan vi lämnar vår fina tältslätt vid Höllick.
Paddlingen ledde oss rakt norrut. Vi passerar vackra rullstensåsar som lyser vitt och turkost. Vissa stränder vi paddlar förbi har genom åren samlat på sig tillräckligt med drivved för att kunna starta en egen liten brädgård. Reglar i alla storlekar, stockar, bjälkar, pallar, ja allt möjligt av trä och spik ligger på stränderna och solar sig torra.

Lunchpaus tog vi drygt 10 km söder om orten Stocka. Sittandes i solen och smuttandes på en korv risgrynsgröt med jordgubbssylt får vi syn på en kille som vandrar omkring på stenarna och klipporna en bit ifrån oss. Efter att ha utbytt berättelser och snackat skit en stund sjösatte vi och fortsatte vidare mot Stocka. Målet var att komma en bit förbi Stocka, till en bra tältplats som vår käre vän och kunnige kustbevakare Göran markerat ut till oss på kartan. Dock hann vi inte så långt innan Ulrika började känna sig lite krasslig faktiskt. Vi hittade ett guldställe inne i skogen med utsikt över Stocka där vi slog upp tältet på lingonris och drömde oss bort till fjällen.
Tidig kväll var gött. Det betyder sova länge (eller i alla fall längre). Somna 24 och upp 5 eller 6 är ju annars normalt. I alla fall om man heter Tim och surfar runt och kollar mail å sånt i sovsäcken hela nätterna.
20130701-231742.jpg

/Tim

Dag 68, 29 juni – 49 km, 0 kg
På grund av kass internettäckning kunde vi inte uppdatera denna dags blogg när det var aktuellt. Här kommer istället en uppdatering tre dagar senare:
20130701-231601.jpg

En morgon kan knappt starta bättre! Vaknar upp i en sval och tyst sommarstuga till sängs i ett myggfritt klimat. Går upp och lagar Ulrikas dundergröt på spisplatta. Sveper en grym espresso och går ut på altanen och sträcker sig lite i morgonsolen till fågelkvittret. Vi har sovit riktigt gott hos Göran och Co. på Enskär och en lång dag av svalkande sommarpaddling står på schemat.

Efter en liten pratstund vid bryggan paddlade vi iväg mot guldkornen Göran markerat på kartan åt oss. Små pittoreska fiskeribyar och lotsstationer, fina stränder och sommarstugor. I lugna vindar och i ett landskap likt en gammal akvarellmålning paddlade vi fram i den vackra Norrlandsidyllen.
20130701-225116.jpg

Tack igen Göran med flera för visiten hos er! Som sagt. Ni satte pricken över pricken över i:et!

/Tim

Dag 67, 28 juni – 26 km, 1 kg
En riktigt, riktigt superfin toppendag! Så kan man kort sammanfatta denna dag.
På grund av dålig internettäckning här uppe i Norrländska skärgården kunde vi inte skriva bloggen när det var aktuellt utan gör istället det nu, tre dagar senare. Men det är inga som helst problem för vi kommer att minnas denna dag i detalj länge!

Den började med en riktigt fin och effektiv paddling från vårt nattläger vid södra Kusön fram till lunch kl 12. Redan då hade vi paddlat 26 km, vilket är rekord tror jag. På vattnet strax sydväst om ön Enskär i Söderhamns skärgård träffade vi på ett efterlängtat gäng i båt. Idag hade vi nämligen bestämt träff med Göran, Heikki, Nina och en journalist från lokaltidningen!
20130630-230940.jpg

Hos Görans underbara sommarställe i Söderhamns ytterskärgård blev vi kvar längre än planerat. Just för att det var så himla gött! Roligt. Trevligt. Gott. Ja alla positiva adjektiv du kan komma på, utan att på något sätt överdriva.
20130630-230600.jpg

Efter att Göran och Heikki från Aclima bjöd på, jag måste nog säga, den godaste lunchen jag nånsin ätit, blev vi kvar hos det trevliga sällskapet fram till kvälla. Då vankades trekamp, ännu mer god mat, bastubad och sköna samtal.
Inte trodde man när man sjösatte kajaken på morgonen att man skulle avsluta dagen med knivkastning, pilbågsskytte och utmanande paddling i tävlingskajak. Men så kan det tydligen gå om man hamnar hos Göran på Enskär… 😉 Himlans skoj och trevligt!
20130630-231559.jpg

Tack Göran med familj, Heikki, Aclima, Nina och vår trevliga journalist för en av expeditionens klart bästa dagar! En dag vi kommer att minnas länge! Hoppas vi ses snart igen!
20130630-230029.jpg

Ps. Göran, glöm inte bort Strängnäs kanotmara… 😉

/Tim

Dag 66, 27 juni – 27 km, 1 kg
Tim vid pennan!
Idag har vi hittat skogens guld! Vid dagens lunchställe, typ mitt emellan Gävle och Söderhamn, promenerade Ulrika upp i skogen och kom tillbaka med det här:
20130627-192905.jpg

Kan man tänka sig något godare till lunch än smörstekta nyplockade kantareller? Knappast! Efter en tub risgrynsgröt med jordgubbsylt och en nykokad espresso blev de smörstekta kantarellerna på smörgås en helt underbar avrundning på dagens lunch.
20130627-192540.jpg

Idag blev det inte mer än 27 km paddling då dimman plötsligt trädde fram över havet efter lunchen. Med sikt på dryga hundra meter valde vi att gå in vid en fin sandstrand vid Kusön, söder om Söderhamn. Tipset på denna fina men dock väldigt mygg- och svidrabbade tältplats, fick vi idag från kustbevakaren Göran i Söderhamn.
20130627-192509.jpg

Imorgon blir en spännande dag för då planerar vi nämligen att träffa Göran, Heikki och Nina vid Görans sommarställe strax utanför Söderhamn. Enligt planerna ska vi också träffa lokaltidningen som vill skriva om vår expedition.
Göran är som sagt kustbevakare på ett miljöfartyg, Heikki jobbar på Aclima och Nina är vår goa allfixare på Paddla för Livet när vi är ute på expedition. Vi vet inte riktigt hur morgondagen kommer att se ut annat än att vi har runt 20 km paddling till Göran och att det kommer bli riktigt roligt att träffas! Det ser vi verkligen fram emot! :-)

Just nu sitter vi i karantän i tältet då vi har tjocka moln av svior och mygg runt omkring oss. Vi blir nog kvar här inne till imorgon bitti och hoppas på sol och pålandsvind så att de här helvetiskt irriterande flugfäna blåser bort eller blir till fågelmat eller motsvarande. Tack gode Gud för myggnät!

En liten notis
20130626-233218.jpg

161,4 kg av detta har vi hittills samlat in under expeditionen runt Sveriges kust.
På bilden är det 400 gram skräp. Så totalt sett är högen av insamlat skräp ganska stor…

Gillar Du det vi gör kan Du göra som Rasmus Eriksson i Hässelby gjorde idag och skänka en slant till projektet.
Det gör du via PayPal här på hemsidan (till höger på sidan) eller genom Paddla för Livets bankgiro: 872-9659 (Handelsbanken)

Gör det så plockar vi mer skräp i naturen!

Dag 65, 26 juni – 12 km, 0,5 kg
Hej! Ulrika skriver. Vindarna idag har varit starka och efter att i någorlunda lugna vatten orienterat oss fram i en liten arkipelag kom vi sedan ut på en lite större fjärd där vi bestämde oss för att kapitulera för vinden. Igggöns östra spets ligger helt öppet mot havet och kan vara rätt klurig att passera i stökig sjö enligt en kustbevakare vid namn Göran som vi har kontakt med. Nu ligger vi på en mysig ö ca 3 mil norr om Gävle, helt i lä och med ett suveränt dubbeldass, skita i kors är alltid mysigt. Dagens happening var när vi passerade St Olofs Sten. Det är tydligen norra Europas största sten, vilket är rätt maffigt. Bara sedan 20-talet har den pga landhöjningen blivit 70 cm högre över ytan!

20130626-223059.jpg

Vi har tillbringat dagen med vila i tältet, mat och bokläsning. Vi försökte också torka lite kläder i tält-taket med rätt klent resultat. Nåja, det torkar väl på kroppen imorn om det inte är alltför blött väder.
20130626-223006.jpg

För er som ännu inte sett vårt superfiffiga laddningssystem kommer här en ny bild. Det är alltså ett 12 volts 7 amperetimmars mc-batteri som vi på polerna kopplar till ett cigarettuttag. Där har vi också klippt in en mellansäkring. I cig-uttaget har vi satt en adapter med två usb-portar och med hjälp av dessa portar kan vi nu ladda vår utrustning. Det fungerar jättebra. Batteriet räcker till att under ca två veckor ladda en iPhone regelbundet.
20130626-222905.jpg

Imorn morgon blåser det fortfarande rätt mycket, för att sedan mojna av mot eftermiddagen. Vi tar därför en lite senare start. God natt!

Dag 64, 25 juni – 47 km, 1 kg
Efter en god natts sömn är det dags för de numera väl inövade morgonrutinerna. Efter att ha rullat ihop liggunderlaget, packat ner sovsäcken, tagit sig ut ur det bastuvarma tältet och kokat upp en liter vatten är det dags för morgonens höjdpunkt – frukostblandningen, nykokt kaffe och hårt bröd med ost. Vår dagliga frukostblandning består av havregryn, kokos, pumpakärnor, solrosfrön, mjölkpulver, torkade äpplen, torkade bananer, russin, kanel och rörsocker, och ser ut såhär:
20130625-230442.jpg

Innan vi paddlade över Gävlebukten på eftermiddagen tog vi en lunchpaus vid en vacker och stenig strand. Vi fällde upp skräpkorgen och plockade det skräp vi hittade längs med stranden innan vi satte tänderna i överfarten.
20130625-230429.jpg

Inatt sover vi hos goda vänner som bjöd in oss på både middag och övernattning. Strax norr om Gävle befinner vi oss nu hos våra vänner på deras sommarställe. Efter att ha paddlat hela dagen i seg bleke över relativt långa överfarter, då bland annat Gävlebukten, var det helt underbart att komma fram till detta schyssta stället!
20130625-230311.jpg

Vi blev bjudna på en riktigt god middag som kändes stärkande efter en lång dag i gassande sol och seg stiltje. Det är inte varje dag det bjuds på mat i denna klass direkt. Att sedan avsluta med chokladbollar, kaffe och punch gjorde inte saken värre. Man tackar så mycket!
20130625-230348.jpg

20130625-230154.jpg

Enligt mirakelpinnen på våra värdars båthus lovas det högtryck. Dock lovar Kustväder 10-12 m/s nordligt imorgon…
20130625-225932.jpg

Tack för idag familjen Berg! Jätteskoj att vara här :-)
Nattinatti!

Dag 63, 24 juni – 49 km, 1 kg
20130625-073602.jpg

Håkan skriver. Idag skall jag passa på att beskriva våra grepar. Den största av alla är Öregrundsgrepen som bildas av Gräsö som pekar rakt ut i havet. Öregrundsgrepen passerade vi i bleke. Jag har hört talas om att det kan se annorlunda ut då nordliga vindar vintertid pressar in is och omvandlar vattnen utanför Öregrund till ett enda isbröte. En ofantligt mycket mindre grepe är min röda förlängda arm. Det är en sådan där mojäng som äldre använder för att plocka upp saker från golvet. Den använder vi till att nå packning som ligger långt ut i stävarna. Dessutom använder vi grepen när vi plockar skräp.
20130624-204800.jpg

Den minsta grepen är handtaget till kastrullerna. När jag var scout kallade vi denna lilla grepe för tamoj alternativt tafjulp.
20130624-204737.jpg

I kväll har vi ätit en ny maträtt. Vi har blivit inspirerade av Torbjörn och Katrine på Nautopp och ätit falafelrullar med potatismos, strimlade morötter, matlagningsyogurt och mango chutney. Smakade mycket bra och stämningen är på topp.
20130624-205258.jpg

Annat var det igår när vi inte hittade currysåsen. Alla tömde sina kajaker i jakten på såsen men utan framgång. Alla hävdade sin oskuld. Dramat får nog sin upplösning så småningom och det lär vara jag som har curryn. Jag har ingen vidare koll på vilken mat jag har i båten. Vi tältar nu på klippa någonstans mellan Forsmarks kärnkraftverk och Gävlebukten. Hur vi väljer tältplats återkommer vi till. Tack och hej.

Dag 62, 23 juni – 43 km, 0 kg
Idag lämnade vi våra nära och kära som vi firat midsommar med på Väddö. Tack kära Arthur, Sanne, Klara, Staffan, Katrin, Hanna, Anton och Mattias för en underbar midsommar! Det var så roligt att vi lyckades pricka in den rätta dagen på den rätta platsen!

Runt halv tio på morgonen paddlade vi iväg norrut mot Singö. Efter drygt en timme hade vi tagit oss 8 km längs med kusten på Väddö. Vid en badstrand som heter Fjällholmarna hade vi dagen innan, alltså igår, bestämt träff med tre goda vänner för en liten fika. Det var riktigt skoj att träffa Kenneth, Sara och Hanna en stund. Tack för den stunden och hoppas vi syns snart igen, lite senare i sommar!

Som vi sa i förmiddags, vid Fjällholmarna, är det 892 km kvar till Haparanda. Nu när jag (Tim) sitter och skriver detta har vi paddlat ytterligare 35 km, vilket innebär att vi nu endast sitter 857 km söder om vårt slutmål!

Såhär ser kontoret ut en vanlig dag på expeditionen:
20130623-210701.jpg

Idag blev det ”Tims special” till lunch. Det är en Billys panpizza som snärtigt läggs på den heta ugnshellen. Skim kajakens svarta luckor blir heta i solen och gräddar den delikata pizzan så att den blir frasig i botten och rykande het! Typ…
20130623-210509.jpg

Middagen åt vi i solgatan nere vid klipporna. Idag blev det en kulinarisk quorn-curry-sås med ris.
20130623-210939.jpg

Dag 61, 22 juni – 0 km, 2 kg
Vi stannar ytterligare en dag här på Väddö och vilar och har det bra. Vi räknade imorse på hur långt vi var kvar till Haparanda. Det visade sig vara runt 900 km, vilket innebär att vi ligger riktigt bra till! Vi räknar med att vara framme runt mitten av Juli om vi håller samma snitt som vi gjort de senaste veckorna! Det känns jätteroligt!

Imorgon fortsätter vi med paddlingen norrut!

Dag 60, 21 juni – midsommarfirande
Glad midsommar allesammans!
Vi stannar under helgen vid gamla Grisslehamn på Väddö och firar midsommaren med familj och vänner.
Paddlingen tar vi upp igen på söndag!

20130623-085657.jpg

Dag 59, 20 juni – 61 km, 0 kg
Med moroten hängd framför stäven paddlar man bara på och på. Nu är vi på Väddö! Vi blickar ut över Ålands hav och konstaterar att Stockholms skärgård gick fort. Vi har haft en lång dag på vattnet och paddlat resans hittills längsta dagsetapp.
Efter en god lunch och svalkande glass i Räfsnäs nådde vi Arholma runt 1530. Man brukar ju säga att Stockholms skärgård sträcker sig mellan Landsort i söder och Arholma i norr. Med andra ord lämnade vi idag Stockholms skärgård och paddlade ut på de öppna stora vidderna igen. Kvällen var magisk.
20130620-234615.jpg

20130620-235101.jpg

Då det vankades lång paddling eftersom vi ville nå Väddö till kvällen lagade vi middagen innan vi var framme. En riktigt god middag blev det. Tacokryddad sojafärs med oliver, fetaost och bönor tillsammans med hårt och mjukt bröd. Festmåltiden avrundades med en espresso och en kaka. Knappt så det kan bli bättre!?
20130620-234648.jpg

Målet med dagen var som sagt att nå Väddö där Håkan och Ulrika har ett sommarställe. Tanken är att vi stannar här över morgondagen och firar midsommar med familjen. Kan det bli bättre tajming? Tror knappt det!
Trötta i kropp och huvud efter en lång paddling somnar vi nu i mjuka sängar inomhus. Det känns inte helt fel :-)

Havet är ibland som en tavla… (Ålands hav, vy från Väddö söderut mot Arholma)
20130620-235036.jpg

Trevlig midsommar!

Dag 58, 19 juni – 56 km, 0 kg
Idag har vi paddlat genom större delen av Stockholms skärgård. Vi vaknade 0500 på Mörtö-Bunsön, nordost om Dalarö, och sitter nu på en kobbe 10 km söder om Furusund. Vi har haft sol, fina medvindar och sluppit regnskurar. Varje dag sedan ungefär en vecka tillbaka har det faktiskt regnat någon gång under dagen. Ofta har också åskan funnits med i molnen ovanför oss. Men idag slapp vi regnjackorna! Dock stänkte det på en del under surfarna på de öppna fjärdarna i medsjön och blöta armar fick man.

Lunchpaus blev på en riktigt mysig och välslipad klippa på norra spetsen av Runmarö.
20130619-214455.jpg

Efter gårdagens ordentliga skräpplockning på 11,9 kg och städningen på den skitiga stranden valde vi idag att lägga allt fokus på paddlingen och inte på skräp. Vårt mål är att nå Ulrikas och Håkans landställe på Väddö, norr om Norrtälje, till midsommar. Då får vi helt enkelt paddla på!

Efter en lång dag av paddling blev middagen riktigt uppskattad. Idag bjöds det på nudelsoppa med ägg. Med härlig utsikt från den solvarma klippan blickar vi ut över vattnet och avnjuter den efterlängtade måltiden.
20130619-214251.jpg

Plötsligt hoppar ett rådjur ut i vattnet bara ett tiotal meter ifrån oss och simmar iväg mot en liten ö i närheten. Några andra härliga naturupplevelser vi varit med om under dagen är möten med tre, fyra havsörnar som alla blivit jagade av fisktärnor och havstrutar. Vid varje tillfälle har vi kommit ganska nära. Häftigt!

Imorgon siktar vi mot Väddö! Har vi flyt nog är vi där till kvällen. Lagom till midsommarafton på fredag :-)
God natt!

Dag 57, 18 juni – 43 km, 11,9 kg
Vi har haft en fin paddel- och skräpplockningsdag och sover inatt på Mörtö-Bunsön i Stockholms skärgård. Morgonen bjöd på en spegelblank fjärd, mycket fint.
20130618-214729.jpg

Vid lunch på en strand vid Gålö plockade vi rätt mycket skräp. Det såg verkligen ut som en soptipp när vi kom, verkade som om några hade haft en riktig brakfest med ölburkar och grillkorvspaket överallt. När vi, två fulla sopsäckar senare, lämnade stranden såg det mycket bättre ut, kul!
20130618-215059.jpg

För att ge er en större inblick i vår paddelvardag kommer här en redogörelse av vår frukost. Vi blandar lämplig mängd havregryn, solroskärnor, kokos, russin, kanel, socker och mjölkpulver i våra tallrikar. Sedan häller vi på kokande vatten så att det täcker och lite till. Om man då rör runt och väntar lite bildas en grötlik pöjta som är rätt god, inte lika mastig som gröt och betydligt mer lättdiskad. Här är en bild på alla våra frukostflaskor vi tog för ett tag sedan.
20130618-215827.jpg

Till middag idag åt vi pasta, linguine, med tomatsås och mozzarella, riktigt gott.
Tack för idag, slut för idag! /Ulrika
20130618-220030.jpg

Dag 56, 17 juni – 45 km, 1,6 kg
Nu är vi i Stockholms skärgård! Inatt sover vi på en härlig ö som heter lilla Skramsö, vid Nynäshamn.
Kvällen blev lite senare än planerat då vi fick leta tältplats en stund på grund av alla bergiga och höga öar i området. Tillslut hittade vi ön vi är på vilket visade sig vara ett höjdarställe med plan, fin gräsplätt en bit upp i skogen, fin strand att dra upp kajakerna på, både morgon- och kvällssol, helt i lä och framför allt möjligheten för oss att göra en insats då det fanns en del skräp i området. Så under kvällen städade vi ön från skräp och fann totalt 1,6 kg plast. Relativt rent, men i jämförelse med de senaste öarna vi bott på fann vi på denna plats ganska mycket.
20130617-222124.jpg

Det känns roligt att lägga mycket tid på skräpplockningen här i området då just Nynäshamns kommun, genom miljö- och klimatfonden, sponsrar Paddla för Livet och den expedition vi är på. Det känns roligt att kommunen stödjer vårt projekt och visar sin uppskattning genom att bidra med medel som möjliggör att vi kan utveckla verksamheten och förhoppningsvis fortsätta med det vi gör. Även om vi inte samlar särskilt stora kvantiteter skräp så inspirerar vi och jobbar för att engagera människor att själva göra insatser i naturen, eller åtminstone inte slänga skräp vilt omkring sig på öarna.

Imorgon kör vi uppfällt läge på skräpkorgen, så kallad ”Timbo-style”. Det innebär att korgen är monterad på akterdäcket redo för användning under färd så att vi kan plocka skräp medan vi paddlar. Vi finner faktiskt mer skräp i vattnet än vad vi gör på land här i dessa områden.
Nynäshamns farvatten norrut ska få sig en uppfräschning!

Innan vi satte igång med kvällens skräpjakt lagade vi en riktigt god middag. Det blev en premiär av Ulrikas idé att göra en currykryddad linsgryta med vegetarisk ärtsoppa i grunden. Tillsammans med färsk blomkål, zucchini och ingefära blev det en kryddig och krispig höjdare som lätt toppar bland favoriterna här på turen.
20130617-222158.jpg

En sista check efter skräp i skogsbacken innan vi kryper till kojs i tältet. Imorgon ringer klockan 0500 och målet är att paddla ganska långt, gärna längre än idag.
20130617-222104.jpg

Dag 55, 16 juni – 10 km, 1 kg
Vilodag deluxe.
Två ord som sammanfattar denna underbara söndag, vid natursköna Stendörrens Naturum, tillsammans med det trevligaste sällskapet man kan tänka sig. Idag har vi nämligen fått besök av Tims kära far, mor och farbror som plockade med sig den godaste och lyxigaste återhämtningen tre havspaddlande expeditionsskräpplockare kan tänka sig – en hemmagjord färsk gräddtårta. Den avnjöts med stor beundran vid en kobbe i Skärgården tillsammans med en kopp bryggkaffe och saftiga baguetter.
20130616-224029.jpg

För att sedan sätta pricken över i:et dukades lunchen upp med den godaste potatissalladen man kan tänka sig, med bönor, grönsaker, oliver, fetaost, balsamvinäger och annan lyx – som inte åker med på turen i våra kajakskafferier direkt – tillsammans med varmrökta, marinerade laxfileer, kall öl och fördrink. En lunch utöver det normala kan man säga. :-)
Det är så roligt att få besök där hemifrån och att vi fick till det så här bra idag känns verkligen jättekul. Nu är vi rejält laddade för nästa milstolpe som är Väddö vid Midsommar!

Efter vårt besök i Stendörren och vår härliga vilodag sjösatte vi kajakerna för en lätt kvällspaddling vidare österut. Jagade av de fina fronterna i väst paddlade vi med en högre växel mot första bästa tältplats.
20130616-221512.jpg

Det blev en ö precis innan överfarten till Landsort.
Under förmiddagen plockade vi skräp runt öarna och stränderna vid Stendörrens Naturum. Rent var det från början men nu är det ännu renare. Runt ett kilo låg bland tång och sten.

Imorgon bär det av mot Stockholms skärgård i Timbo-style paddling (som Torbjörn och Kathrine uttryckte det). Vad nu det innebär får vi se imorgon.
Sov gott!
20130616-231116.jpg

Dag 54, 15 juni – 37 km, 0 kg
20130615-222223.jpg

Vi har ikväll nått Stendörren med dess vackra arkipelag. Med utsikt över en stillsam vik njuter vi efter en dag med ganska starka men sydliga vindar. Det började med en blöt färd över Bråviken till Oxelösund, där den starka sidvinden fick vågorna att spolas över däck och ständigt skölja vänsterarmen i det kalla frånlandsvattnet.
Väl inne vid ett havsbad i Oxelösund var det dags för dagens absolut tråkigaste händelse – krama om Jens och ta farväl för denna turen. Vår käre gästpaddlare som har hängt med oss i 11 dagar från Åhus i Skåne till Oxelösund i Södermanland har verkligen satt guldkant på tillvaron de senaste två veckorna. Tråkigt nog var vi tvugna att lämna Jens i Oxelösund och återgå till vår trio. Det saknades en kajak vid lunchstoppet timmen efter då det bara låg tre kajaker uppdragna på klipporna…
Vi tackar Jens för en underbar tur och att du hängt med oss och stått ut med soliga dagar, lummiga skärgårdar och friska medvindar i två veckor. :-) Ser fram emot nästa äventyr!

Skräpfri tältplats även idag. Vi ser generellt ganska lite skräp på öarna sedan några dagar tillbaka. Vi räknar dock med att det blir mer skräp när vi närmar oss Stockholms skärgård, med start runt Nynäshamn. Vi känner att suget på att plocka skräp växer för varje dag. Även då vi såklart hoppas på att finna så lite skräp som möjlig är vi redo för en ordentlig dos plockning. Hittills har vi samlat in runt 130-140 kg sedan starten av expeditionen i norra Bohuslän. Högen ska växa!
20130615-231036.jpg

Skidspetsmoln och Halos runt solen som denna är tecken på kommande dåligt väder. Strax innan vi nådde Stendörren i eftermiddags blickade vi bakåt och upptäckte denna häftiga Halo. Vi planerar att ta en sovmorgon och lugn förmiddag imorn så vi känner just nu att det är skitsamma om vi vaknar till ett smattrande tälttak, då vi ändå bara kan vända på oss, le lite över hur mysigt allt är och sedan somna om igen. Det är sann lyx det!
Dock känner vi att regn under dagen skulle vara väldigt tråkigt då vi imorgon får besök av nära och kära! Regn och rusk då föräldrar och farbror kommer på visit är ju inget vidare. Så Poseidon och alla vädergudar, se nu till att morgondagen blir go!

Vårt nuvarande mål är att komma till landstället Ulrika och Håkan har på Väddö till midsommar den kommande helgen. Dit har vi från Stendörren en distans på ca 20 mil, vilket skulle innebära ett dagssnitt på 40 km. Med andra ord fullt möjligt!
20130615-232326.jpg

Till middag blev det en klar favorit: dillkryddad tonfisksås med matvete! Mums!

Dag 53, 14 juni – 44 km, 0 kg
20130614-224956.jpg

Gårdagens tältplats bjöd på sol efter en hel dag av regn och gråa moln. Idag bjöds det också på sol, men det började på samma sätt som igår. Under ett smattrande tälttak vaknade vi imorse och kände oss halvt motiverade att komma iväg. Tänk vad skönt att bara ligga kvar här och mysa i sovsäckarna, tänkte vi. Men det visade sig bli en höjdardag på vattnet idag också!

Vi lämnade hamn runt 0800 och begav oss vidare norrut i de fina medvindarna. Gryt skärgård blev snart St. Anna, som snart blev Arkösund, som tillslut blev Bråvikens skärgård. Nu står tälten på en ö i yttre Bråviken där Paddla för Livet faktiskt varit en gång tidigare och plockat skräp. En resa på 44 km av vackra skärgårdar slutade idag på denna ö varifrån vi kan se Oxelösund och den andra sidan av viken.

Ibland är vädret en upplevelse. Det var det idag! Efter att ha paddlat i konstant regn under förmiddagen slog det om till blå himmel och strålande sol lagom till lunch. När vi under eftermiddagen paddlade och njöt under den blå himmeln kom plötsligt en svart vägg av moln, regn och åska från väst. Sittandes mitt under piskande regn och dundrande åska kunde vi blicka ut över det lugna vädret till höger. Efter att ha varit med om denna plötsliga mur av oväder och den tydliga linje som vi satt under har vi verkligen förstått vad meteorologerna menar med ordet front.
20130614-224922.jpg

20130614-224857.jpg

Under tre dagar har en mycket vältransporterad vattenmelon hängt med på Tims akterdäck. Idag kände vi för att öppna denna efterlängtade godbit för att tillsammans med vår lyxiga tyska likör fira till det lite extra då detta tyvärr är sista kvällen med vår käre gästpaddlare Jens.
Imorgon bär det nämligen av till Oxelösund där Jens hoppar av expeditionen efter att ha hängt med hela vägen från Åhus i Skåne under 11 dagar. Tråkigt att tiden ska gå så fort! Tiden med Jens har verkligen varit kul och vi uppskattar verkligen att ha haft honom med oss :-)
20130614-224703.jpg

Dag 52, 13 juni – 45 km, 0 kg
Håkan skriver. Jag vaknar vid 5-tiden av ett lätt regn på tälttaket. Riktigt mysigt och det var skönt att slippa bastuvärmen i tältet när solen lyser. Vi kunde göra våra morgonbestyr utan att regnet störde nämnvärt. Eftersom det blev lite senare igår kväll så var det inte purrning förrän kl 6 och då kom vi iväg kl 08.15. Regnet tilltog under dagen. Vid lunchen, eller som vi säger, den stående fikapausen, så hittade vi både en bajamaja och en sopmaja. Vi kunde stå torrt i sopmajanoch äta. Toppen ! Vinden har som vanligt varit oss känlig dvs sydlig. Från början lätta vindar men det ökade till ca 9 m/s på e.m. Vi hade då en lite exponerad överfart vilket gjorde färden gropig. Tim och Ulrika surfade i medvågorna. När vi tar oss över en lite större fjärd och sikten är dålig pga regn, tar vi ut en kompasskurs vilket har fungerat bra. I kväll tältar vi rakt öster om Gryt på en lite ö som heter Trollholmen straxt söder om Fångö. Inget regn på hela kvällen. Vi har ätit qvornkorv med gräddsås och torkade grönsaker. Mycket gott. Vi använder min fågelbok som jag fick av min dotter Klara. Skrattmås, tärna, havstrut och ejder har vi bra koll på men sillgrissla, storskrak och vigg är svårare. En örn har vi sett idag. Nu är det dags att sova. God natt.
20130614-222736.jpg

Dag 51, 12 juni – 36 km, 0 kg
Vi gick upp 0500 och kom iväg efter ca 2 timmar. Paddlade på och nådde efter två mil Västervik där vi gick in för att bunkra. Att bunkra är alltid en pärs, personligen tycker jag det värsta är att kånka hem alla 10 (!) påsar från affären och sedan packa ner allt i min rätt så lilla kajak. Håkan tycker att runtvirrningen inne i affären är det jobbigaste. Vi paddlade efter avklarad bunkring och en pizza vidare och ligger nu på en ö ca 15 km norr om Västervik. Till middag bjöds det färskpotatis, matjessill och gräddfil. Godnatt!
Precis framme vid kajakerna igen efter bunkringen.
20130612-224402.jpg

Vi hittade bara lite småskräp på nattens ö och istället för att lämna det i en sopsäck så fällde vi upp Tims skräpplockningskorg och lade allt där, sedan slängde vi det i Västervik.
20130612-224149.jpg

Dag 50, 11 juni – 48 km, 2 kg
20130611-222605.jpg

En dag kan knappt börja bättre! Man vaknar upp tidigt runt 0430 till vacker fågelsång i den stilla morgonen. Solen har precis letat sig fram bland skären och börjar värma med sina första strålar. Motiverad går man upp för ännu en dag av underbar paddling och vackra naturupplevelser. Nere vid vattnet ligger våra skönheter och väntar på att ännu en gång sjösättas och stäva vidare bland skär och tång genom det stilla och harmoniska havsvattnet. Daggen får kajakerna att se blöta ut men så fort solen kommit lite högre upp och värmt en stund med sina ljuva strålar kommer de torrt ligga redo för oss paddlare.
20130611-223841.jpg

Vi sjösatte 0630 och begav oss vidare norrut genom den vackra och lugna skärgården. Efter 48 km fann vi en ny tältplats på en mindre ö, 15 km söder om Västervik.
Efter bad och middag påbörjade vi en skräpstädning på ön. Då det generellt var ganska rent hittade vi inte mer än 2 kg skräp runt omkring på ön. Det gläder oss att se skärgården här i Småland så ren. Dock finns det alltid lite skräp om man går in för att leta, men nu kan vi garantera att St. Vasskär är så gott som ren från skräp!
Skräpet tar vi med oss vidare imorgon till Västervik.

Till middag bjöds det på pasta med sojafärssås med oliv och fetaost.
Och bada är bra grejor! Hygienen är viktig så här ute på långexpedition!

Dag 49, 10 juni – 41 km, 0 kg
20130610-221834.jpg

Tänk vilken lyx att få paddla förbi här, dra upp kajakerna, slå upp tältet och laga middag till fågelsången i den stilla kvällen. Och allt detta får vi uppleva på en ren och fin, ja naturlig plats helt enkelt. Här finns nämligen inget skräp, vilket gläder oss! Låt oss bevara platser som dessa och plocka skräp efter oss. Det är så vi ser till att behålla naturen och ge den möjligheten att bjuda på kvällar som dessa.

Här på St. Kronoholmen strax söder om Oskarshamn har vi lagat en citron och dillkryddad tonfisksås och avnjutit en stärkande middag. 41 km i lugna förhållanden och en tidig kväll i land får oss att känna oss riktigt nöjda och utvilade när vi ligger här i tältet ikväll.

Allt har varit en fröjd idag och kvällen vi har här på ön är verkligen pricken över i:et. Tidig uppgång, god middag, kvällsdopp, Håkans flöjtspel, fågelsång, lugnet till havs, den värmande solen, den perfekta ön, inget skräp (dock är vi sugna på att plocka), regnbågen i horisonten som lyser upp de mäktiga molnen långt där borta. Ja, jag kan fortsätta länge. Men det ska jag inte, för nu är det dags att sova. Jag måste bara visa den enda motgång och det enda problem vi haft idag. Dock är det inte längre ett problem då bilden ovan är tagen efter bilden nedan. Erkänn, visst löste vi det ganska bra? Och det var utan reservdelar!
20130610-223544.jpg

Dag 48, 9 juni – 35 km, 0 kg
Tim vid pennan.

Variation.

Det är ett ord som sammanfattar såväl denna dag och kajakpaddling i sig mycket väl. Till exempel stiger vi upp till en strålande sol och blå himmel, startar resans kanske hittills varmaste dag med ett uppfriskande morgondopp, och paddlar åtta timmar senare i ösregn där vattendropparna har sådan kraft att det skvätter vatten uppåt när de når vattenytan. Det åskar och dundrar ordentligt precis ovanför oss. Vi ser blixtrar genom de tjocka, mörka molnen som lyser upp dunklet och inger respekt. Naturen är stor. Naturen är mäktig.
Ytterligare ett exempel på variation är då vi inleder dagen med att paddla i vallgraven runt slottet i Kalmar, för att sedan paddla under broar och runda korsningar i ån som går genom staden, för att sedan återigen komma ut på de stora fjärdarna och paddla på stora öppna vatten mellan övar och uddar. Efter några timmars paddlande på öppet, blått hav når vi den udde vi länge siktat på. Där finner vi den mycket smala passage genom samhället Drag vi ska paddla igenom, där inget bredare än kajaker kan passera. Ett exempel på den fascination vi kajakpaddlare upplever över den flexibilitet, variation och mångsidighet våra kära farkoster inbjuder till.

Här följer ett gäng bilder från dagen! Tänk vilken variation av upplevelser vi idag fått ta del av efter att ha vant sinnet med de ovarierande, veckovis långa kustpaddlingarna längs sandstränder och öfattiga områden vi erfarade innan vi nådde Blekinge skärgård.
20130609-214614.jpg

20130609-214713.jpg

20130609-215109.jpg

20130609-215612.jpg

20130609-215807.jpg

20130609-221907.jpg

Efter gårdagens längre paddling på 55 km kände vi idag för en lugnare morgon. Vi kom iväg lite senare helt enkelt men har ändå paddlat på och befinner oss nu dryga 3 mil norr om Kalmar. Vi märkte dock att det var lönlöst att ta sovmorgon då solen gassar på tältet redan från femtiden och värmer upp vår lilla bostad likt en finsk bastu. Varma dagar går det helt enkelt inte att sova längre än till fem. Därför har vi nu satt klockan på 0500 och hoppas på en svalare sömn. Till åskans respektingivande och mäktiga dunder ska vi nu harmoniskt somna i vår skyddande, flyttbara bostad som håller oss torra från himmlens fallande regndroppar.
God natt!

Dag 47, 8 juni – 55 km, 0 kg
Håkan skriver. Vi har morgonsol. Eftersom vi går upp kl 5 så hinner inte solen göra tältet besvärande varmt. Jag är seg och långsam idag så jag är sist i vattnet. Nu följer en dag med fin och snabb paddling i medvinden. Lunchpaus i Bergkvara där vi köpte efterlängtade glassar och jag kunde slänga min sprängfyllda skräppåse. På eftermiddagen ökar vinden och Tim börjar surfa. Han kryssar fram och tillbaka och ligger långt före. Det går så bra framåt att vi paddlar fram till nio och då har vi Kalmar framför näsan. Kul att vi kommit så långt idag. Myggrik kväll och sen i säng.

Dag 46, 7 juni – 45 km, 0 kg
20130607-223148.jpg

Om man paddlar så här många dagar i sträck skulle man kunna tro att den ena dagen lätt blir den andra lik. Men så är det verkligen inte! Det händer så mycket unika saker hela tiden. Idag har vi t.ex. helt ändrat utseende på naturen från skärgård tillbaka till kustlinje. Vi har haft ett mycket intimt möte med en nyfiken skock får vid lunchstoppet. De var verkligen kelsjuka och följde oss vart vi gick, två stycken var till och med nere med huvudena i sittbrunnen 😉 Alltid kul med entusiastiska möten längs med turen.
20130607-223333.jpg

Av oklar anledning valde vi att korsa en bilväg genom vägtrumman och inte under bron vid farleden. Ett till synes oharmligt beslut men när Tim som låg först i ledet tog ett extra paddeltag fick paddeln inte plats i trumman och kilades fast varvid en tvärnit uppstod. Därefter kunde samma sak som på motorvägar observeras, en seriekrock, fast med 4 havskajaker i en vägtrumma. Det hela löstes på det enda rätta sättet, med ett skrattanfall :-)
20130607-223532.jpg

Expeditionen har idag också passerat en riktigt stor milstolpe. Blekinges sydöstra spets rundades under stort jubel. I och med att vi både lämnat västkusten och sydkusten bakom oss kan man på ett sätt säga att två tredjedelar är avklarade, endast östkusten kvar. Synd att det är uppförsbacke 😉 Om man räknar på det traditionella sättet med kilometrar så har vi klart fortfarande mer än hälften av det roliga kvar…

Detta var förstås endast några axplock från dagens upplevelser för en hel dags paddling hinner det hända massor och den ena dagen är aldrig den andra lik. Vad morgondagen har att erbjuda kan man endast sia om. Men ett som är säkert är att expeditionens deltagare redan ser fram emot att återigen sätta sig i kajakerna, styra fören norrut och låta paddeltagen klyva vattnet. Oavsett vad som väntar…
20130607-222604.jpg

Dag 45, 6 juni – 37 km, 18,5 kg
En dag kan knappast börja bättre än vad den gjorde idag! Vi vaknar vid 0600 till fågelsång, strålande sol och ett vindstilla hav som lyser värmande blått. Jens stiger ur sin hängmatta och sträcker på sig förväntansfull och paddelsugen.
Inatt sov vi faktiskt på tre olika håll. Jag, Tim, bodde i mitt lilla kupoltält, Jens sov i en hängmatta mellan två träd precis intill och Ulrika och Håkan bodde i det stora tältet under en ståtlig gran.
Efter frukost rensade vi området omkring tältplatsen på totalt 2 kg skräp. Sedan ringde vi Ronnebys kommun för ett planerat möte men insåg ganska snart att idag är det ju nationaldag! Vi sjösatte istället och gav oss iväg mot Karlskrona.
20130606-223824.jpg

För första gången på hela resan har vi medvind två dagar i rad! Helt otroligt! Vilka underbara förutsättningar för paddling. Sol, medvind och sidvind på sisådär 3-5 m/s och efterlängtad skärgård. Blekinge är riktigt bra grejor det!

Efter några timmar kände Jens för en fikapaus. En livsnjutare passar på att fånga stunden. :-)
20130606-221403.jpg

Hallands och Skånes kuster med dess eviga stränder har under vår resa längs Sverige varit förvånansvärt rena från skräp. Vi har inte kunnat plocka särskilt mycket just på grund av att det har varit så rent. Men idag känner vi igen oss med våra tidigare erfarenheter av skärgårdarna. Här i Blekinge skärgård hittar vi mer skräp, inte alls lika mycket som i Bohuslän, men betydligt mer än längs med de eviga sandstränderna. Ikväll har vi plockat längs klippor, vikar och stenstränder på den ö vi bor på.
20130606-221151.jpg

Runt omkring tältplatsen samlade vi in säcken på bilden som blev totalt 16,5 kg. Tillsammans med morgonens insats vid förra tältplatsen har vi idag samlat in 18,5 kg.
Totalt under hela resan, det vill säga från Svinesund till Karlskrona, har vi samlat in 121,9 kg skräp.
20130606-221129.jpg

Vi bor inatt på klippor vilket vi alla saknat mycket. Störtnöjda med tältplatsen somnar vi förväntansfulla inför morgondagens paddling. Då ska vi nämligen runda ”Blekinge-knycken” och ge oss in på Östkusten! En riktig milstolpe!

Gilla oss på Facebook så plockar vi ett kilo skräp. Gillar du oss redan? Jobba för att värva någon i så fall! För Varje person som gillar oss lovar vi att plocka 1 kg skräp! Bra va?
Facebook

Ps.
Ikväll åt vi kokta potäter med inlagd sill och gräddfil. Ulrika fixar!
Ds.
20130606-221454.jpg

Dag 44, 5 juni – 47 km, 0 kg
Skånekusten är avklarad! En härlig paddeldag i riktigt goda förhållanden slutade med en stärkande middag i skogen vid Karlshamn.
20130605-230117.jpg

Idag har vi paddlat från Åhus till Karlshamn i Blekinge. Vi ser tydliga skillnader i naturen här i Blekinge jämfört med kusten i Skåne fram till Åhus. Vi som är vana med sand, sand och ännu mer sand har idag äntligen nått efterlängtade klippor och stenstränder. Så himla härligt!

Efter dagens etapp på 47 km lagade vi ett rejält mål korvstroganoff. Jens fixade sin middag själv och kokade upp tortellini med pesto. Vi testar också några nya övernattningmetoder. Jag, Tim, sover i reservtältet som för första gången hittills åkte fram. Det är ett självstagande tvåmanna kupoltält. Jens sover i sin eleganta hängmatta två meter ifrån mig som han spänt upp mellan två träd. Det är en liten smidig hängmatta med integrerat myggnät. Det behövs idag, myggnätet alltså. Ulrika och Håkan sover i vårt huvudtält – Hillebergs Nammatj GT – ett tremanna tunneltält med stor absid.

Imorgon ringer klockan 0600 och prognosen lovar lugna vindar som vrider 360 grader under dagen. 3-1 m/s är verkligen en ovanlighet och lyx. Vi hoppas att kunna utnyttja det och paddla på ordentligt.
Då Ronneby kommun visat intresse för vårt projekt och gärna ville träffa oss tänkte vi höra av oss och se om vi kan hitta på något dagen vi passerar, vilket troligen blir imorgon

Läser våra kontakter på kommunen detta finns vi imorgon på telefon under dagen: 076-84 29 245, eller 070-341 59 58, eller 076-803 62 54. Ring om ni vill träffa expeditionen någon gång under morgondagen. Om vi kan få till det på ett smidigt sätt!

Sov gott!

Dag 43, 4 juni – Expeditionen igång igen
20130605-001253.jpg

Nu är expeditionen på plats i Åhus igen efter vår hemresa och vårt break på några dagar. Vi välkomnar vår käre gästpaddlare Jens Berglund som nu kommer att hänga med oss i två veckor. Verkligen superkul! :-)
Vi planerar att komma iväg på vattnet imorgon bitti för att fortsätta färden mot Haparanda. Vi räknar inte med några fler pauser under resten av paddlingen.

Vi passar på att återigen tacka Åhus Scoutkår, Uffe och Kjell för hjälpen med allting på plats här i Åhus och Kristianstad.

Mvh (från vänster) Jens, Ulrika, Håkan och Tim!

Dag 43, 4 juni – Break, återresa ”hem” till tältet i Åhus
Ååååååååhhh, välkommen Jens in i laget!!! Jens hänger med oss i bilen ner till Åhus och tar med sig kajaken sin på taket för att haka på två veckor på expeditionen. Han har visat sig vara av det rätta virket för en ”Paddla för Livet-expedition” då han tillsammans med Tim paddlade expeditionen ”Vit November” förra året och samlade in över 700 kg skräp på Bohuskusten. Vilken höjdare att få med Jens en stund på vattnet!

Dag 42, 3 juni – Break

Dag 41, 2 juni – Break

Dag 40, 1 juni – Break

Dag 39, 31 maj – Expeditionen pausar några dagar, hemresa till Mälardalen
Inatt har vi sovit ut på scoutgården och vaknade upp i ett tyst och myggfritt rum. Härligt. Första natten inomhus på en månad. Under morgonen fixade vi det sista med utrustningen och förvaringen av kajakerna i scouternas lokaler innan vi kunde slappna av med boken i famnen och vänta in vår vän Anders som hjälper oss med hemfärden.
20130601-184055.jpg
Runt lunch kom den blå folkabussen från totalskidskolan i full fart och ut kom en alltid lika glad och härlig Anders Olsson. Efter sex timmars bilåkande norrut är vi nu i Strängnäs. Här kommer vi att vara fram till tisdagen den 4 juni. Då åker vi tillbaka till Åhus för att komma igång med expeditionen igen. Vi räknar då att inte ha några fler avbrott hela vägen upp till Haparanda. Med oss tillbaka har vi vår kära vän Jens Berglund (paddlade förra årets expedition ”Vit November”) som hänger med oss på resan två veckor. Jens är en hejare på det här med att paddla kajak, plocka skräp och vara en härlig människa! Det blir verkligen ett lyft att ha med Jens en stund på vattnet.

På hemmaplan ska vi nu fira en familjemedlems konfirmation och träffa våra efterlängtade nära och kära en stund!

Nu vill jag: Tim, Håkan, Ulrika och Paddla för Livet verkligen tacka farbror Kjell i Kristianstad för hjälpen i Åhus, Uffe på scoutkåren för allt engagemang och sponsringen med kajakförvaringen och vistelsen i era lokaler och Anders för den otroligt fina hjälpen med bilfärden hem till Strängnäs.

Kolla gärna in scoutkåren i Åhus: www.ahusscoutkar.se
och
vår vän Anders fina verksamheter: Äventyrsläger och Totalskidskolan, sitskigruppen

Återigen efter helgen! Då bär det av ner till äventyret igen!

Dag 38, 30 maj – 36 km, 0 kg
Hallå! Tim vid pennan. Klockan ringde 0500 då vi satsade på en tidig start. Vädret var helt perfekt med nordostliga vindar på 5-6 m/s och strålande sol. Grymma paddelförhållanden helt enkelt! :-)
(Bild från paddlingen över Hanöbukten, från Kivik till Åhus)
20130601-181538.jpg
Målet med dagen var att paddla från Vik till Åhus och passera Hanöbukten. På förmiddagen tog vi en bensträckare och fikapaus i Kivik för att ladda upp inför paddlingen över bukten. Jag passade där på att ringa till min kära farbror Kjell som bor i Kristianstad för en träff i Åhus.
20130601-181421.jpg
Det är nämligen så här att vi planerar en paus med expeditionen under helgen då en i familjen där hemma ska konfirmeras. Vi ska alltså under de kommande dagarna resa hem till Mälardalen och lägga expeditionen på hyllan för en stund. Vår ursprungliga plan var att genomföra denna paus vid Bråviken, men på grund av de hårda väderförhållandena som inte riktigt varit på vår sida, magsjuka och oplanerad hemfärd mitt under resan har vi inte riktigt hunnit så långt. Gött det, för då har vi ju heeela härliga skärgården till Bråviken kvar 😉
Hur som helst. Vi har under eftermiddagen idag jobbat ihop en planering för hur vi ska lösa denna hemfärd med resa, förvaring av kajaker och utrustning på bästa möjliga sätt. Det är en del logistik och problem som behöver lösas.
Vi pladdlade fram till en åmynning strax innan Åhus där vi strandade någon timme och satte igång med vårt lilla kajakråd. Efter bra tips från Kjell på telefonen ringde vi runt lite till gästhamnen, roddklubben, något lokalt båtupptagningsföretag men kom tillslut i kontakt med Uffe Hansson på Åhus scoutkår. Han verkade sitta på den absolut smidigaste och bästa lösningen. Planen blev nu att paddla in i Åhus hamn, ta upp kajakerna vid en slip vid marinan, gå hundra meter upp i skogen till scoutkårens lokaler och där ringa Uffe för vidare information.
Inte kunde vi tänka oss ett trevligare välkomnande när vi kom fram till Åhus. På en brygga i hamnen stod nämligen farbror Kjell och vinkade oss välkomna. Vi fick hjälp att hitta till scouternas lokaler, vilka visade sig ligga väldigt nära vattnet, och sedan hjälp med skjuts hem till Uffe för att hämta ut nyckeln till lokalerna. Tänk hur bra allting löste sig! Väldigt hyggligt av Kjell och Uffe att ställa upp så här på kvällskvisten och hjälpa oss hemlängtande kajakpaddlare in i hamn :-)

Vi fick möjligheten att utnyttja scouternas garage till att låsa in kajakerna och utrustningen under hemvistelsen, samt deras huvudbyggnad med rum, kök, toalett och dusch för kvällen och den kommande morgonen. Det kan ju inte bli bättre! Och imorgon kl 1100 väntar vi vår goda vän Anders som med gasen i botten kommer från Strängnäs för att skjutsa hem oss till våra kära hemmavatten igen.

Så himla bra saker och ting kan lösa sig ibland!
Sov gott!

Dag 37, 29 maj – 0 km, 0 kg
Hej igen ! Håkan skriver. Den friska vinden har bestått varför vi har legat still. Vi deppar inte ihop för det utan har utnyttjat dagen till att besöka Kivik och nationalparken Stens huvud. Vi tog bussen från den lilla orten Vik där vi huserar och åkte genom ett fagert landskap med blommande äppellundar. I Kivik gick vi på café och njöt av läckerheter. Sen iväg med apostlahästarna på vägar över rapsgula ängar och lärkan som drillar i skyn, mot Stens huvud. Detta berg är med Skånemått högt men är egentligen mer en större kulle. Vackert är det hursomhelst med vit Ramslök i lövskogen och fin utsikt över havet. Vi är nu tillbaka från vår utflykt. Vinden har mojnat så i morgon blir det tidig start med målet att komma till Åhus. God natt!

Dag 36, 28 maj – 27 km, 0 kg
En dag då det ska paddlas! Så tänkte vi imorse när klockan ringde och Tim lagade sin efterlängtade och nog så ljuvligt doftande morgonkaffe, i den skinande fina Moka bryggaren. Och idag har vi faktiskt paddlat på ordentligt! Helt återhämtade från vår magsjuka som härjat de senaste dagarna paddlade vi iväg i motvinden imorse. Mot Haparanda tänkte vi! Men riktigt så långt kom vi inte.
När vi passerade Simrishamn vände vinden till att komma rakt från sidan. Gött! Sedan byggde den på. Vågorna blev större. Och större. Och Större. Tillslut blev dom helt enkelt riktigt stora. Så stora att vi inte har några fotografier, för det var för grov sjö att ta fram kameran i helt enkelt. När det kommer en kolossal vägg av vatten som bryter på toppen och pressar kajaken metervis åt sidan tar man helt enkelt inte fram kameran som en glad sommarturist som ska plåta näktergalar i trädkronorna. Man paddlar bara på. Och ler. För skoj är det!
Efter några timmar i sådana vågor tog vi in i en hamn och sökte skydd för en fikapaus några minuter. När vi sedan gav oss iväg igen var vågorna ytterligare en storlek större. Efter en timme i den ökande sjön började det härliga smilet på läpparna sakta övergå till ett koncentrerat och hårt tandbett. Många vågor var så stora att den brytande toppen med dess kraftfulla och pressande vitvatten tvingade oss att ständigt ligga på stöd och innerligt hoppas på att de riktigt stora fulingarna skulle gå för om eller akter om oss. Ibland gjorde de inte det, och då var det lite småläskigt. Men välte gjorde vi inte. Däremot tog vi beslutet där ute att inte fortsätta de ytterligare 6 km mot Kivik, som var målet, utan istället vända om och paddla tillbaka till närmsta hamn med pirar där man kan gå in. För surflandning på okänd strand var inte att tänka på.
I hamn kom vi tillslut! Smilet på läpparna kom tillbaka när vi låg på rygg på moder jord och kände mark med så stor del av kroppen som var möjligt. Det visade sig att vi hade kommit till Sveriges Surfmäcka nr 1 – Vik, strax söder om Österlens golfklubb. Bland ett femtal glada brädsurfare, som undrade varför vi inte var där ute och lekte, slog vi upp tältet och somnar snart intill de brytande vågorna och havets oändliga läten.
Helt klart expeditionens hittills grövsta paddelvatten. Synd att allt inte går att få på bild, som den den japanska turisten sa.

Dag 35, 27 maj – 15 km, 0 kg
Lugn dag idag då Ulrika behövde repa sig från magsjukan. Vi kom iväg vid bra tid på morgonen och paddlade fram till lunch då vi tog en längre paus i gräset vid ett gäng sanddyner i Sandhammra naturreservat. Sol, blåst och blöta surflandningar.
Efter några timmars go sömn i sanden, som ett gäng uttorkade beduiner, väcktes vi av solens heta strålar och tänkte att nu får vi allt ge oss av igen. På väg ner till kajakerna vid stranden träffade vi en ensamvandrare som kom gåendes österut. Jack, hette han. Kulturgeografistuderande stockholmare och vandrings-rekordhållare på Södermanlandsleden som tröttnat på skrivandet av C-uppsatsen och istället tog bussen till Trelleborg. Vi utbytte godis och ett långt snack. Sedan gick vår käre Jack vidare mot Skillinge. Och dit paddlade vi också. Eller i alla fall åt det hållet, vi kom inte riktigt så långt. Tältet slog vi upp vid en yrkesfiskares tomt vid Örnehusen.

Imorgon är vi nog återhämtade efter den där irriterande bassilusken som jäklas med en sådär.

Dag 34, 26 maj – 18 km, 1 kg
Vi lämnade vår sjukstuga på stranden öster om Ystad i regnet på morgonen. Samtidigt som vi sjösatte såg vi en ensamvandrare på väg österut längs med kusten, gåendes åt samma håll som vi ska. Undra om vi kommer att träffa honom igen?
Målet med dagen är att bege oss iväg och testa hur det går att paddla efter Tims och Ulrikas nog så irriterande och jobbiga magsjuka. Förhoppningsvis går det att komma en liten bit på vägen trots de trötta och utmärglade kropparna. Och javisst gick det! Förbi Kabusa Skjutfält till Kåseberga med dess kända spektakulära kulturgeografiska minnen (Ale Stenar – för dig som känner dig lite okunnig på det planet). Det var en mycket häftig natur längs skjutfältet bort mot Kåseberga med stora gräsbelagda sandkullar. Regn, dis och magiskt solljus fick omgivningen och hela upplevelsen att påminna om Hobernas hem i Sagan om Ringen. Betande kossor och får som så stillsamt vandrade omkring på de höga kullarna var ytterligare en stämningshöjare. Turligt nog slapp vi vinande kulor och exploderande granater då ingen skjutning på fältet skulle äga rum förens i juni. Tur för kossorna om inte annat.
Längs den sista biten av Kåsebergas höga kust såg vi en ensamvandrare långt uppe på kullarna gåendes i diset på de gröna ängarna. Hade vi haft systemkameran med finobjektivet framme i högsta hugg hade vi fått den schysstaste bilden Haglöfs kunnat tänka sig.
20130528-223756.jpg

Framme vid Kåseberga hamn träffade vi glada locals, fiskelyckosamma norrmän och väldigt nyfikna kossor. Vi tog en paus och vandrade upp på berget för att ta en titt på de kända Ale Stenar. Mycket intressant och störtkul sidoäventyr, om man nu kan kalla det så. Kossorna i hagen på berget följde efter oss som hundvalpar, kanske för att Håkan så glatt imiterade kossornas karaktäristiska läten. Vem vet.
Efter att ha begrundat de häftiga stenarna en stund gav vi oss iväg mot en lämplig tältplats. När vi sjösatte träffade vi en ensamvandrare gåendes österut. Glada miner utbyttes.

En underbar dag som kändes störtskön efter världens tråkigaste magsjuka!

Dag 33, 25 maj – 0 km, 4 kg
Hejsan ! Håkan skriver. Vi har sjukstuga här i Ystad. Magsoten härjar i lägret. Låter som en skildring från 30-åriga kriget men så farligt är det inte. Förhoppningsvis kan vi fortsätta i morgon. Idag har vi bunkrat vatten, lagat små blemmor på kajaken och köpt glass. Ulrika har sovit hela dagen i feber, Tim håller på att repa sig och jag tvättar och spritar mina händer. God natt.

Dagens insats vid stranden:
20130525-225430.jpg

Dag 32, 24 maj – 22 km, 0 kg
20130524-221415.jpg

Hej! Vi ligger i tältet på resans hittills bäst sandstrand, en bit efter Ystad. Pappa lyssnar på nyheterna, Tim är på toa och jag smälter maten, idag spagetti med makrill i tomatsås, gott!
Vi har verkligen haft en kanonfin paddeldag med sol och medvind, hur härligt som helst! Tim kände sig fortfarande lite hängig, men ändå så pass bra att vi kunde paddla några timmar, bra kämpat! Stränderna här är väldigt rena från skräp, vilket nog har flera anledningar; Skräp ligger inte kvar så bra på sandstrand som i klippskrevor och badsäsongen har inte riktigt dragit igång än. Fint är det i alla fall. Det skräp som vi ser utmed färd och det som vi plockar har lite olika karaktär här och på västkusten. Där kunde man tydligt se att mycket av skräpet kom från yrkestrafiken, mycket nät och backar av olika slag. Här där vi är nu är det mer engångsgrillar och chipspåsar som ligger utmed havet och dräller. Det är det som är så häftigt med den här resan, att se skillnaderna :)
God natt! /Ulrika

Dag 31, 23 maj – 0 km, 0 kg
20130523-212503.jpg

Kära läsare. Vi har inte kunnat paddla idag. Tim drabbades av magsjuke-virus inatt och sov därför superdåligt. Han har sovit hela dagen idag, stackarn! Vi hoppas kunna paddla vidare imorn. Vi ligger i Hörte Hamn, en mysig småbåtshamn med många framtidsplaner. Medan Tim har sovithar vi andra läst. Jag har plöjt igenom Ulf Lundells roman ”Allt är i rörelse”, poetiskt skriven, men något svårsmält. Intressant att man ändå kan skriva en läsvärd bok utan att egentligen ha någon vidare handling att hänga upp i julgranen. Pappa läser Hanne-Vibekke Holsts senaste verk ”Förlåtelsen” och han har knappt varit kontaktbar idag, vilket måste ses som ett bra betyg :) Vädret har varit fint idag med strålande sol och hyfsade vindar. Nu står fullmånen högt på himlen så det blir nog en kall natt. Håkan och jag pysslar med mackor och varmvatten inför imorn men ska snart gå och knoppa.
Bertil som är ordförande i hamnföreningen i Hörte kom ner igår och pratade en sväng med oss, och var väldigt hjälpvillig. Han lade upp ett inlägg om oss på hamnens hemsida: http://www.hortehamn.se/wp/2013/05/23/havspaddlarnas-bla-band/ Alltid kul att träffa nytt folk utmed vägen!
20130523-214311.jpg

Dag 30, 22 maj, … km, 0 kg
20130522-215615.jpg

Iväg igen. Paddlat i bitvis sidvind, bitvis medvind! Rätt stora vågor, helt klart störst hittills på denna resa. Efter blöt surflandning på strand bestående av en halvmeter tjockt lager gammal rutten tång kurar vi nu i tältet. Middagen, korv stroganoff, intogs under tak i ett gammalt hus som ska göras om till fågelskådarhus, bra med tak när det regnar. Hopp och lek! /U.

Dag 29, 21 maj – break
20130521-180448.jpg

Imorgon fortsätter vi expeditionen runt Sveriges kust efter ett litet break på några dagar i Trelleborg. Då riktas stävarna österut och bloggen här vaknar till liv igen. Detsamma gäller uppdateringarna på Facebook!

Vi vill i fortsättningen under vår färd längs Sveriges kust upp till Haparanda hedra två underbara människor: Michael Svalelid och Kristian Pedersen.
Låt vår fortsatta färd paddlas till minnet av er.

Dag 28, 20 maj – break

Dag 27, 19 maj – break

Dag 26, 18 maj – expeditionen gör en paus!
20130518-193854.jpg

Imorse åt vi frukost vid en camping i Trelleborg, där vi strandade sent igår kväll. Vi gör nu en paus med expeditionen på denna plats fram till Tisdag den 21a. Tim behöver nämligen resa hem pga av familjeangelägenheter. Ulrika och Håkan håller ställningarna i Skåne så länge!

Igår gjorde vi 35 km i hård motvind, kändes gött! Hjälp oss att hålla tummarna för väderombyte tills vi sjösätter igen nästa vecka Lite medvind skulle sitta fint.

Återigen nästa vecka,
Trevlig helg!

Dag 25, 17 maj – 35 km, 0 kg
Idag har vi passerat Falsterbo-kanalen och Trelleborg. Vindarna var rätt hårda som vanligt men vi valde helt enkelt att strunta i det, och det gick ju bra. Det kändes jätteskönt att äntligen lämna västkusten, och för en stund vrida kosan österut, innan det bär av norrut. Solen strålade och gassade, det var fint. Nu ligger vi på en camping öster om Trelleborg och ska snart sova.
20130518-000238.jpg

Nu har vi precis träffat jordens purknaste skånska! Vi ligger som sagt nu på en camping öster om Trelleborg. Eftersom att vi kom i land vid 22.30 ville vi bara få upp tältet så snabbt som möjligt, vi tog helt enkelt första bästa tältplats. Men det skulle vi inte ha gjort. En timme senare kommer denna skånska ångande, superarg från början, och konstaterar surt att vi genast måste flytta tältet eftersom att vi nu står på områdets ”parkområde”. Klockan är nu tio i tolv på natten. Vi undrar så klart om vi inte kanske kan få stanna på platsen bara över natten, och till slut går hon med på det, när hon hör att vi ändå tänkt stanna några extra nätter. Enda förevändningen är att vi måste ha flyttat tältet innan klockan 06.00 imorn, för då ska campinggästerna kunna ta sig en promenix i parken. Tillåt mig att skratta, suck! Snacka om stolpighet och noll flexibilitet alltså. Vi orkade inte ens nämna att det ligger tre kajaker på hennes strand, då hade hon nog smällt av. Festligt avslut på en härlig dag.
20130518-000227.jpg

Dag 24, 16 maj – 25 km, 0 kg
U skriver.
Idag har vi äntligen passerat den välbekanta insekts-jungfrun, även kallad Malmö! Vi har ju sedan några dagar haft Turning Torso i blickfånget så det kändes jättekul att få gå förbi nära och riktigt spana in den spektakulära konstruktionen. På förmiddagen var vinden fin, till en början hade vi till och med medvind, vilket fick våra paddlingssjälar att spinna som ett gäng katter.
20130516-221218.jpg

>
Här passerar vi Öresundsbron, häftigt! I likhet med att passera Tjurepannan och att passera Göteborgs hamninlopp var detta en milstolpe på vår resa.
20130516-221232.jpg

När det var dax för lunch gick vi iland på en badplats söder om Malmö, på Klagshamn. En riktigt tropisk plats med blommande (äppel?)träd, kritvit sand och gassande sol. Jag passade på att skölja av min torrdräkt i sötvattensduschen, jättebra då det eviga saltet sliter mycket på tyget i dräkten. När vi ätit våra mackor och pillat i oss några torkade fruktbitar var det tid att paddla vidare. Men olyckligtvis hade vinden som förut puttade oss så fint i ryggen blåst upp, och i och med att vår kust nu skulle gå mer rakt söderut än förut fick vi vinden rätt i sidan. Mycket vind och rätt stora vågor gjorde att vi efter en stunds paddling var tvungna att retirera tillbaka till lunchens badplats. Där tillbringar vi nu natten. Middag; Tonfisksås med myckey citron och dill med bulgur. Sov gott!
20130516-221242.jpg

Dag 23, 15 maj – 12 km, 0 kg
Vi vaknar upp med utsikt mot Turning torso och ett efterlängtat Malmö. En mycket blåsig Lommabukt satte dock käppar i hjulen, eller snarare blyklumpar på paddlarna, för en smidig överfart till Malmö stad. Vi tvingades följa land och paddla insidan av bukten för att drabbas så lite som möjligt av den ständiga och väl hatade motvinden. Tyvärr så räckte inte den planen fullt ut. Då Skånes stränder är väldigt långgrunda tvingas man paddla en bra bit från land om man inte vill staka sig fram i sanden eller acceptera att doppa paddeln två centimeter innan den går i botten. Nåja, vi kämpade på. Efter en hel dag i evig och krävande paddling kom vi nästan fram till Malmö – strax söder om Lomma.
Vi gjorde oss hemmastadda på stranden och vilade en smula på eftermiddagen. Innan middagen promenerade jag, Tim, och Ulrika in till Lomma centrum för att besöka den lokala Ica-handlaren. Väl där investerade jag bland annat i min mycket efterlängtade äppelmunk. Jag har nämligen hela vägen från Svinesund varit på ständig jakt efter äppelmunkar och endast funnit vaniljmunkar. Men igår hittade jag äntligen min efterlängtade friterade mjölboll. Mycket nöjd.

Under kvällen fanns gott om tid att plocka skräp. Men vet ni vad? Det var redan väldigt städat, rent och fint. Härligt att se! Vi fortsatte istället att hålla i hatten och drömma oss bort om en vardag utan motvind.

Som tydligt framgår är jag bitter över vårt oflyt med vindarna. Dock är vi mycket nöjda med vår vackra kvällsvy. Den kan man inte beklaga sig över :-)
20130516-211507.jpg

Dag 22, 14 maj – 30 km, 0 kg
20130514-223656.jpg

Håkan skriver. Inget skräp på stranden varför vi inte har kunnat plocka nått sådant. Om vi nu inte skall räkna ett nerlagt kärnkraftverk som skräp. Barsebäck ligger nästgårds. Tältplatsen är spektakulär men på ett helt annat sätt än på Kullen. Här är det helt platt, flera fotbollsplaner med jämnt gräs och utsikt mot Malmö med Turning torso och stora fraktfartyg på redden. Våra händer har vi alla en speciell relation till. De används en hel del och är därför viktiga. Ulrika har domnade fingertoppar och ont i thenarmuskeln (tumbasmuskeln) Tim har oförklarliga prickar eller blåsor och jag har en avancerad form av skrynkel. Som när man suttit i badkaret för länge. De vi träffar är oftast sportfiskare som står i sina torrdräkter och letar havsöring. De verkar få horngädda för det mesta och det är de ganska missnöjda med. Det är bekvämt med dessa korta kontakter eftersom de står en bit ut från stranden precis där vi paddlar. Dessutom brukar de inte vilja prata så mycket vilket passar oss. Om vi slutar att paddla för att prata skulle vi omedelbart driva tillbaka (ständig motvind) vilket i vår värld är ungefär det sämsta som kan hända. På jobbet har vi kommit 30 km sydlig vind 5-7 m/s. Varit igång 06.05-19.00 med 2 timmars tältlunch i övergående regn. I morgon hoppas vi kunna titta närmare på det vridna höghuset. God natt.

20130514-223833.jpg

Ps. Köket bjöd idag på pasta med tomatsås, mozzarella och färsk tomat.

Dag 21, 13 maj – 0 km, 14,5 kg
Kära läsare! Dagens bloggare är jag, Ulrika. Vi har haft en jätteskön välförkänt vilodag idag. Vindarna blåste starka hela dagen, som mest runt 13 m/s sydligt. Ingen vidare vits att paddla då. Håkan tog tillfället i akt och hajkade in till Landskrona för ett mål äkta innelagad mat, Budapest-rulle och sightseeing. Tim och jag plockade skräp, torkade kläder, badade (!), läste bok och åt smågodis. På kvällen gick vi in till närmsta samhället Glumslöv och åt pizza, panerad fisk med pommes och hamburgare, mums!
20130513-222106.jpg

Ulrika in action.
20130513-221815.jpg

Här nedan ser ni dagens insamlade skräp, från en 200 meter lång strand. Det blev mycket mer än jag trodde att det skulle bli, mycket av frigoliten vi hittade låg lite halvtäckt av tång. Utöver frigolit hittade vi en kam, en engångsgrill och korvbrödspåse, yoghurtburk med slaviskt språk på och lite annat smått och gott.
20130513-221850.jpg

Imorn blir det en tidig morgon, sov gott!

Dag 20, 12 maj – 33 km, 0 kg
Vi vaknar på vår campingplats, checkar väderleksrapporter och konstaterar att vårt mål att passera Landskrona kan bli tufft. Rakt sydliga starka vindar hela dagen.

20130512-230618.jpg

Vi paddlar på och når tillslut Helsingborg där vi tar ett litet stopp vid stranden innan vi ger oss in i hamnområdena vilket visade sig bli en riktigt krabb och stökig paddling. Stora dyningar från havet reflekteras mot hamnpirarna och blandas med Danmarkfärjornas mysiga svallvågor. Resultatet blir en blöt puckelpist med Helsingborgs glada havsöringsentusiaster i vadarbyxor fiskandes och förundrandes vid sidan om.

Efter en lång och stökig paddling nådde vi tillslut en schysst strand där vi efter en blöt surflandning tog oss lite käk och en tupplur i lä. Vidare fortsatte vi mot norra delen av Landskrona där vi nu är vid vår 20e tältplats.

Till middag åt vi Helenes fiskgryta med bulgur, i solnedgången med Danmark i bakgrunden. Så himla nice!

20130512-230843.jpg

Vi får se hur morgondagen blir då prognoserna nu säger ännu starkare sydliga vindar. Klockan ringer runt halv sex. Då går vi upp och lyssnar på sjörapporten och kollar våra favorit-appar: Kustväder, SMHI, yr och Klart. Därefter tar vi beslut om paddling eller vila. Frisk kuling i motvind längs en oskyddad grund kust är ganska obra för ett gäng kajakpaddlare. Ibland önskar man att man hade mast, segel och centerbord :-)

Dag 19, 11 maj – 23 km, 4,7 kg
Vi börjar dagen vid vår fantastiska tältplats bland Kullabergs branta klippväggar med att samla skräp. En hel del fick vi ihop runt omkring i området. Totalt blev det en fylld sopsäck.
20130512-222254.jpg

Denna dag bjöd på magnifik paddling under förmiddagen. Från vår tältplats västerut mot fyren Kullen paddlade vi längs Kullabergs fantastiska natur. Det ena stället efter det andra bjöd på unika klippformationer och häpnadsväckande bergväggar. Det gick långsamt framåt då man efter två långa överfarter dagen innan saknat att se land och äntligen kunna kolla på något annat än en oförändrad horisont.
20130512-223707.jpg

20130512-222412.jpg

20130512-225412.jpg

20130512-225321.jpg

Inte nog med all fantastisk natur vi fick ta del av längs Kullabergs kust, Ulrika fick också se tumlare på vägen mot Mölle. Ett par stycken stora ryggfenor dök upp några meter framför henne. Otroligt.

Under eftermiddagen ökade motvinden och sista etappen mot Höganäs blev jobbig. Vi tog oss till en camping strax söder om Höganäs där vi slog upp tältet och bestämde oss för att ta en lugnare eftermiddag. Det kändes bra efter gårdagens långa paddling och tuffa avslut med den starka motvinden över Skälderviken.
Till middag blev det vegetarisk korvstroganoff med ris och en stor påse lösgodis efter en kvällspromenad till city.

Dag 18, 10 maj – 45 km, 4,7 kg
20130511-224021.jpg

Håkan skriver. Fantastisk överfart av Laholmsbukten, imponerade av Hovs hallar, mysigt stopp i Torekov. Därefter jobbig överfart av Skälderviken. Räddande vik mitt på Kullen med fantastisk tältplats mitt bland alla klippor. Somnar ovaggad med blåsor i händerna. Med på turen fick vi nybakta bröd av jätte-snälla Anna-Karin från Halmstad, tusen tack, det förgyllde vår dag!
20130511-224039.jpg

Dag 17, 9 maj – 13 km, 0 kg

20130511-214032.jpg

U skriver. Vi vaknade upp på Strandgårdens camping och njöt av att kunna sitta vid bord och äta frukost Runt 9.30 paddlade vi iväg mot Halmstad och dagens höjdpunkt, Laholmsbukten. Innan vi skulle göra överfarten ville vi ladda upp med lite gott fika att peppa oss med så vi gick iland vid Tylösands strand och köpte yoghurt, skagenröra och bullar på ett Ica i närheten. 14.00 påbörjade vi överfarten mot Hovs Hallar, men vi kom inte längre än en halvtimme ut på fjärden innan det började mullra i söder, åska! Vi vände tvärt och paddlade in mot Tjuvaviken strax väster om Halmstad. Trist att behöva avbryta en överfart!

20130511-213950.jpg

Eftersom att passagen över Laholmsbukten inte gick att genomföra lade vi tid på att planera och inhandla mat till de kommande 8 dagarna då våra förråd hade börjat sina. Tim och jag fick på vår lott att sköta inhandlingen och påbörjade således den ca 4 km långa promenaden in till Ica i Frösakull igen. När handlingen var färdig hade vi fyllt 5 kassar med tung mat. Frågan var: Hur skulle vi få med oss allt detta hem till tältet? Vi luskade ut att det gick en buss i vår riktning och med den kunde vi åka halvvägs. Fortfarande återstod två km av ändlöst traskande med ömmande händer, hur skulle vi lösa detta? Och just när vi stod och kliade våra geni-knölar som värst, råkade vi slänga en blick in i skogen bredvid oss och få syn på en cykel!!! Fantastiskt bra. Vi lyckades göra fast alla fem kassar på denna skrothög (för det var det verkligen); två på handtagen, två på ramen och en på pakethållaren. Plötsligt var två km inte alls långt.
20130511-213927.jpg

Tillbaka i tältet ägnar vi oss åt ompaketering av mat och allmänt pyssel och don och somnar nöjda. God natt!
20130511-213819.jpg

Dag 16, 8 maj – 32 km, 0 kg
U skriver. Vi sitter i köket på Strandgårdens camping i Vilshärad, strax norr om Tylösand och Halmstad. Det föll sig så väl med den planerade dagsetappen att vi kom till denna camping just när vi kände oss färdigpaddlade för dagen. Som grädde på potatismoset blev vi sponsrade med nattavgiften här som stöttning för att vi plockar skräp, väldigt mysigt Tack Strandgården! Nu har vi duschat, lagat mat i ett riktigt kök med vattenkokare och grejer och fyllt på vatten. Alltid när man kommer in i inomhusvärmen känns det tydligt hur van kroppen blivit med en lägre standardtemperatur på omgivningen; händerna svullnar upp, ansiktena blossar och vi alla tre sloknar som blommor en het augustidag. Trots resans första paddling i regn tog vi oss ändå fram i god takt. Ett tag runt lunch åskande och mullrade det rätt mycket utåt havet så vi valde att gå upp vid Ugglarp för en längre paus. Det var skönt. Till middag åt vi tortellini med svampsås och egentorkade champinjoner. God natt!
20130508-223850.jpg

Dag 15, 7 maj – 33 km, 0 kg
Idag är en stor dag. Idag har något alldeles speciellt hänt. Vi har nämligen för första gången under resan packat ner torrdräkterna och paddlat i sommarutstyrseln! Varmt har det varit, och vindarna har vi äntligen haft på vår sida! I lätt och behaglig medvind har vi under dagen färdats längs med den Halländska steniga och skräpfria kusten. Från Varberg till norra delen av Falkenberg mätte vi upp vår paddlade distans till prick 33 km.
I förmiddags hade vi många magiska stunder då vi blickade ut över den oändliga horisonten och skådade ett stort öppet hav som låg så stilla. Bara vi fanns där, tillsammans med en stor hög av sten, rutten tång och några vilsna sälar som verkade leta efter små blöta skär att ligga på. Från Varberg och 15 km söderut paddlade vi i vårt hittills lugnaste väder. Solen gassade och värmde våra bara underarmar som för första gången skådade solljus.

Tim i sin Skim Braveheart strax söder om Varberg.
20130507-231515.jpg

Vi styrde kosan söderut och gick till en början ganska långt ut. Så här lugnt var det faktiskt idag!
20130507-231326.jpg

På långtur har man i regel högre förbränning än normalt och då är det extra viktigt att fylla på med mat. När Tim äter sitt Nistepacke är det en ordentlig dos Brie på kexen som gäller.
20130507-225904.jpg

Vi slår läger på en skräpfri, väldigt ren och fin men otroligt stenig kust strax norr om Falkenberg. Återigen finns inget skräp att plocka. Den Halländska kusten verkar hållas efter väldigt väl! Roligt att se :-)
20130507-225648.jpg

20130507-233454.jpg

Dag 14, 6 maj – 35 km, 0 kg
Det är en häftig upplevelse att färdas i naturen på det sätt vi gör och uppleva skillnaderna längs med kusten. Vi har nu lämnat Bohuslän med dess magnifika skärgård och kommit in i helt andra miljöer i Halland. Vi är nämligen i Varberg just nu. På en liten ö som skiljer sig helt från de tidigare öar vi bott på och paddlat förbi. Denna ö består av stora grässlätter och barrbuskar, extremt mycket fågelskit och stora stenar. Mycket sten är det i vattnet också. Men det bästa med det här stället är att det är väldigt rent från skräp jämfört med våra tidigare öar längs Bohuskusten. Här är det inte alls mycket skräp, knappt någonting. Vi slipper alltså plocka ikväll!

Paddlingen har gått bra idag. Lugna vindar, strålande sol och blå himmel. Helt klart vår resas hittills varmaste dag. Vi har paddlat 35 km och värmt upp inför Laholmsbukten med en hyfsat lång överfart till Ringhals kärnkraftverk. Tyvärr hade vi ganska lätt men jobbig motvind hela vägen över. Senare slog det om till spegelblank bleke. Mycket vackert med en lugn och svävande horisont, klart vatten och nada motvind, men tillslut blir bleke väääääldigt segt att paddla i. Jag röstar helt klart för lite mer action i paddlingen. Kan vi inte få lite medvind någon gång på den här resan :-) ?

20130506-213354.jpg

Dag 13, 5 maj – 35 km, 0 kg
En dag som började mycket fint med lugna vindar och strålande sol övergick runt lunchtid till att bli ganska blåsig.
Vi paddlade under förmiddagen till Skärvalla, där vi gick in och bunkrade nytt färskvatten. Ett längre stopp på två timmar ledde oss senare vidare söderut. Runt eftermiddagen och kvällen vred vinden till Västlig och mojnade en del. Då blev det äntligen behaglig paddling!

Den första etappen av Hallandskusten är avklarad! Vi bor på en liten ö precis väster om Öckerö, vid södra Onsalahalvön.
En riktigt bra grej är att ön är helt ren från skräp. Inte någonting går att hitta här. Generellt sett verkar omgivningen här vara renare än de områden vi hittills passerat under resan. Härligt att se!

Niels lämnade oss imorse för att vända om och paddla tillbaka till Lysekil. Synd men den dagen kommer den med. Det har varit hur kul som helst att ha haft Niels med oss några dagar. Stort tack för ditt engagemang och att du hängt med oss en bit på resan! Jag ser fram emot nästa gång!

Vad är det man brukar säga? Red sky in the night a sailors delight… :-)
20130505-230519.jpg

Dag 12, 4 maj – 17 km, 0 kg
Vid Lyngnholmens nordvästra spets har vi tälten uppslagna i vänteläge för eftermiddagens väderombyte. Vi har tagit beslutet att inte paddla nu under förmiddagen då 10-12 m/s rak motvind är totalt meningslöst att ge sig in i. Istället för att slösa bort all energi på några ynka kilometer sparar vi oss och laddar upp för längre dagar då förhållandena är på vår sida. Och ikväll, eller snarare redan mot eftermiddagen runt 1600, har vi en möjlighet att komma iväg. Vindarna ska mojna och vrida mot väst, vilket ger oss chansen att komma vidare och passera Göteborgs inlopp.

Vår kära gästpaddlare och Holländare Niels (som har hängt med några dagar på resan nu) har förälskat sig i vår svenska Hönökaka. Då vi just nu bara ligger några kilometer norr om Hönö blir vi ständigt påminda av Niels om kakorna och att vi borde ge oss av dit för en köprunda. Vi känner dock tyvärr att vi måste utnyttja varje paddelbar minut i eftermiddag för att komma vidare söderut, så det blir tyvärr nog inget stopp på vår exotiska Hönö. Men, hur som helst, vi ligger nu i tälten och laddar upp för eftermiddagen. Stränderna här omkring vår tältplats är rensade från skräp så vi har inte så mycket mer att göra än att läsa kartor och annan rolig förmiddagslektyr. Just nu längtar jag verkligen efter vad prognosen lovar: 3-6 m/s SV vridande V mellan 1600 och 2200. Då blir det paddling! :-)

20130504-111705.jpg

Uppdatering
Jihaa! Vi har framgångsrikt passerat Göteborgs hamninlopp. Klockan 16.30 satt vi i kajakerna, laddade till max för en fin kvällspaddling. Vinden hade mojnat nästan helt och vi gled fram i nästan stiltje. Med en säl i våra farvatten passerade vi först den ena, sedan den andra farleden. Båda Håkan, Tim och jag har bott i Göteborg så därför kändes det extra kul att spana in mot Göta Älvsbron. Nu sitter vi och avslutningsfikar med Niels i tältet eftersom att han kommer att lämna oss imorn för att paddla tillbaka mot Lysekil. Sov gott!

Dag 11, 3 maj – 26 km, 9,6 kg
20130503-193227.jpg

Håkan skriver. Natten har varit härligt lugn. Vindstilla i vår skogiga skreva där vi hittat vårt nattläger. Eftersom vi ville utnyttja de lugna vindarna på förmiddagen startade vi tidigt kl 06.30. Vi fick en fantastiskt morgon med en uppstigande sol och lättande dimma inåt land. Ofta är det lite segt innan första morgonpausen. När vi fikar sitter vi kvar i kanoterna och plockar fram våra godsaker. Ulrika och Tim når en lucka från sittbrunnen. Jag har monterat avloppsrör med skruvlock på kanoten. I rören förvarar jag mitt fika, syftkompass och kikare. Under dagen tilltog sedan den sydliga vinden till uppskattningsvis 6-8 m/s. Man tar sig frammåt men det blir jobbigt. Vi tältar nu alldeles invid nordöstra Björkö i Göteborgs norra skärgård. Ulrika har bekymmer med en läckande lucka men felet verkar avhjälpt. En gelcoatflisa slogs bort från min båt idag men det är fixat med Plastic Padding och silvertejp. Den första tärnan har jag sett idag och vi möter nu mer bebyggda trakter.
20130503-193100.jpg

Nu under kvällen har vi plockat skräp på ön där vi ska sova. Niels samlade in hela 9,6 kg på 20 minuter. Om vi är inblåsta här imorgon blir det nog mer.
20130503-203559.jpg

Dag 10, 2 maj – 13 km, 4,3 kg
20130503-182117.jpg

Niels, vår kära gästpaddlare och skräpplockande Holländare, spanar ut bland öarna tillsammans med Håkan vid vår vackra och skyddade tältplats. Vädret är inte riktigt på vår sida idag då vindarna är riktigt starka och västliga. Efter Kulingvarning och att vår vindmätare visade 12-13 m/s beslutade vi oss för att ta det lugnt och testpaddla en bit mot eftermiddagen, då det också skulle blåsa lite mindre. Vi spenderade istället förmiddagen åt att samla lite skräp och laga Ulrikas kajak som tyvärr tar in vatten i sittbrunnen. Med lite plastic padding och gott tålamod lyckades vi plasta in hela utsidan av sittbrunnssargen. Nu är det bara att hålla tummarna! Så länge vi paddlar med torrdräkt är det ju OK men när värmen kommer på riktigt och dräkterna åker ner i någon stäv blir det lite drygt att sitta en hel dag i en pöl.

20130503-182105.jpg

Vi paddlade söder ut mot Klädesholmen mot eftermiddagen. Det gick faktiskt riktigt bra trots vågorna och vinden. Det hade verkligen varit omöjligt att jobba sig framåt med dessa vindar mot sig men då de kom från sidan och vi var i skyddad skärgård gick det sakta men säkert framåt.

20130503-181920.jpg

Sista biten till vår tältplats bjöd på härlig medsjö och stora vågor. Vi surfade i full fart mot en liten arkipelag nordöst om Marstrand. Helt okej paddlande trots vädret. Så himla långt blev det ju inte, men i jämförelse mot att inte ha paddlat något alls så känns det bra.

20130503-181728.jpg

När tältet var på plats och middagen äten var det dags för det dagliga skräpplockandet. Vi gick längs med strandkanten och fyllde vår sopsäck då Niels och Håkan såg ett fiskenät lindat runt en trädstam en bit upp på ett berg. Vi klättrade upp på berget och upptäckte en mycket tråkig upptäckt. I fiskenätet satt ett kranium till en hjort och bakom den låg resten av djurskelettet. Troligtvis har den stackars hjorten fastnat med hornen i fiskenätet nere vid stranden och sedan sprungit upp till trädet för att försöka gnida bort det. Den har då lyckats snurra in sig värre och värre i nätet och fastnat vid trädet där den sedan svultit ihjäl. Väldigt tråkigt att se. En ögonöppnare för hur skräp kan påverka naturen och hur pass farligt ett gammalt fiskenät kan vara för ett djur.

20130503-181221.jpg

20130503-181328.jpg

Imorgon väntar en tidig start då prognosen lovar lugnt väder vid 0400 på morgonen. Det skulle därefter öka mot eftermiddagen med starka sydliga vindar så vi får se hur långt vi kommer. Målet är Göteborg!
Till middag åt vi en toppengod korvstroganoff med bulgur.
Sov gott!

Dag 9, 1 maj – 42 km, 7 kg
Kära läsare! Ulrika här. Vi befinner oss på en ö mellan Skärhamn och Klädesholmen. Solen håller på att gå ner och trots en rätt kylig vind är det en fin kväll. Imorse gick vi upp 4:00 (galet!) och satte första paddeltaget vid 6:30, allt för att fånga den stilla morgonvinden så länge som möjligt. Äntligen kunde vi lämna vårt vilodags-basecamp! Milda vindar och strålande sol gjorde att vi kunde hålla en god fart, vilket känns jätteskönt. Vårt lunchställe hittade vi i en helt lugn, nästan tropisk, vik där vi njöt av sol och lä.

20130501-203048.jpg

Efter lunch friskade vinden i lite och vi fick härliga vågor att surfa fram i. Här ser vi Håkan in action, härligt! Vi paddlade på fram till 18.00 och kom på det sättet rätt långt, en hel maraton faktiskt! Tim och Niels har plockat skräp, Håkan diskar och gör metreologiska undersökningar och jag bloggar. Vi alla är rätt så trötta efter en tidig morgon och en lång dag, så efter den obligatoriska tansibissiborstningen är det dax att hoppa i säng!

20130501-202903.jpg

Här är en bild från dagens skräpplockning.
20130501-202603.jpg

Sov gott!

Dag 8, 30 april – 0 km, 0 kg
Vi har idag haft ännu en vilodag, inblåsta på bästa tänkbara stället – Nautopps kajakcenter i Lysekil. Under förmiddagen tömde vi kajakerna på all packning och paddlade ut till ett skyddat ställe för att träna lite räddning och roll. Vi gav oss också ut på en liten mindre tur i oskyddat vatten för att se hur pass illa det var – och ja, det blåste en hel del. Det var skönt att bevisa för oss själva att vi gjort det rätta beslutet, att inte paddla. Imorgon dock är planen att ge oss av söderut igen. Det har varit många oplanerade vilodagar på grund av för hårt väder så det ska verkligen bli skönt att komma iväg igen! Planen för imorgon är att komma iväg 06 00 då prognosen lovar lugnt väder. Gott det!

Dag 7, 29 april – 0 km, 0 kg
20130429-225656.jpg

Kära läsare!
Ulrika vid spakarna. Vi har, efter några dagars paddling, haft en välförtjänt vilodag i Lysekil. Vi har bunkrat mat, sovit, fixat med utrustning, ätit, ätit och ätit. Fantastiskt hur mycket mat kroppen behöver efter flera dagars ansträngning. Vädret idag har varit perfekt, om man ser det från vilodagshållet: ösregn och 15 m/s syd-sydväst. Det värsta är att det kommer fortsätta blåsa även imorn, vilket tvingar oss till ytterligare en, ofrivillig, vilodag. Vi tänkte ta tillfället i akt och öva räddningsövningar i dåliga förhållanden. Till middag idag åt vi grillat; lamm, lax, fänkål, champinjoner och lite till, supergott!
Generellt känner jag mig nöjd med turen so far. Under färd håller vi god fart och alla känner sig nöjda och trygga, men vi passar även på att ”stanna tiden” vid nästan tropiska stränder eller sälmöten och hittar på det sättet en bra balans. Jag måste klura ut ett sätt att effektivisera mina morgonrutiner. Just nu behöver vi runt 2,5 timmar från att alarmet ringer till att vi sitter i kajakerna. Det skulle jag gärna vilja komprimera. Kanske kan man ändra på frukosten eller ta på sig torrdräkten direkt, istället för att först ta på sig friluftsbyxor och jacka och sedan dräkten? Det finns mycket att klura på och experimentera med. Det känns peppande att föreställa sig hur snabba och rutinerade vi troligtvis kommer vara när vi kommer till Haparanda, då kommer vi garanterat vara snabbare i morgonrutinerna än vi är nu. Nog skrivet. Nu väntar en säng och en god nattsömn. Det ska bli kul att göra övningar imorn och plaska lite. God natt!

Dag 6, 28 april – 32 km, 16 kg (Niels)
Det har varit en ny erfarenhet att sova på klippa. Rent och snyggt i absiden men det krävdes lite stenjobb till tunneltältet. Att gå upp tidigt är däremot ingen nyhet. Upp 04.30 för att hinna med lite paddling innan vindökningen. En trevlig tillökning till gruppen träffade vi idag. Vi hade bestämt träff med Niels från Holland och han kom paddlande med stora sopsäckar både på för och akterdäck. Säckarna blev vi av med i en sopcontainer. Well done Niels ! Efter Sotekanalen intog vi Smögen. Räkmackor och kaffe och toabesök satt fint. Vi köpte även färska räkor som vi nu på kvällen har ätit. Mycket goda ! Efter Smögen tilltog vinden. Vi gick därför på insidan mot Lysekil. Brofjorden blev lite stökig. Efter drygt 30 km paddlade vi in till Nautopp i Lysekil. Mätta och varma sitter vi nu i köket och märker med förundran hur fingrar och händer svullnar i värmen. Det gör nästan ont att ta i saker. Nu skall vi sova. Nya berättelser i morgon/Håkan

20130428-204952.jpg

Dag 5, 27 april – 31 km, 1,5 kg
Kära läsare!
Ännu en fantastisk paddeldag! I nästan bleke har vi paddlat och haft trevligt. Genom vacker skärgård med vyer utöver det normala har vi färdats dryga 30 km söderut och slagit upp tältet på Norra Grötö, en klippig ö väster om Hunnebostrand.
20130427-233845.jpg

Tim ritar in dagens rutt på kartan. Det var en fin paddling idag genom Fjällbacka skärgård. Vi har snirklat oss igenom smala prång, tagit överfarter mot helt tom horisont och skådat sälar. Efter första fikat på sjön imorse riktigt frotterade vi oss i sälskåderi ett tag. De pluppade upp ur vattnet som svampar ur jorden, som mest hade vi nog åtta sälar som låg och nyfikna följde oss i vårt kölvatten, riktigt häftigt. En säl vågade sig väldigt nära, bara någon meter ifrån. Som Tim konstaterar ” När man kan räkna morrhåren på sälen, då är man nära!”
20130427-221017.jpg

”Red sky in the night, a sailors delight” som man brukar säga. Med andra ord blir det fint väder imorn också, vilken lyx! Ja, här sitter jag, Ulrika, och luftar fötterna på en klippa nära Hunnebostrand, och livet känns riktigt härligt.
20130427-220604.jpg

Innan läggdags rensade vi ön från skräp. Härligt nog fanns det inte alls mycket! Klippiga öar utan stränder brukar inte lagra särskilt mycket skräp, men en halv korg kom vi ändå upp i så en liten insats blev det allt och nu kan vi garantera att Norra Grötö är fri från skräp :-)

Imorgon ansluter en vän från Holland expeditionen. Niels som han heter har rest med buss från Amsterdam till Lysekil där han hyrt utrustning och packat kajak hos Nautopp Seakayaking Sweden. Just nu kuckilurar han på någon ö i närheten och tidigt imorgon bitti ska vi mötas vid fyren Stora Söö. Riktigt roligt med ett tillskott till gruppen. Planen är att Niels ska paddla söderut med oss i en vecka.
Nu är det sova som gäller!
Kram kram!

Dag 4, 26 april – 22 km, 0 kg
Vilken härlig dag på havet! Vi har guppat omkring på gammal sjö och myst med havsdyningar. Vår morgon krånglade tyvärr då vi hade problem med det ena bensinköket. Vi muntrades dock upp när vi fick besök på ön av två fridykare. Det hade man verkligen inte räknat med mitt ute i ytterskärgården så här i april månad. Men i en liten båt kom två killar i våtdräkter och cyklop. De var tydligen marinbiologer från Wales som var på uppdrag i den västsvenska arkipelagen. Efter ett litet snack med dom sjösatte vi kajakerna och riktade stävarna söderut.
20130427-225243.jpg

Gårdagens tråkiga motvind vred om sig till rak sidvind från väst vilket var riktigt gött! Strålande sol, blå himmel och gungande havsdyningar förde oss söderut till en nyfiken grupp sälar. Efter en fin fika tillsammans med våra söta små vänner som nyfikna tittar och följer oss i kölvattnet laddade vi batterierna för dagens sista överfart – den beryktade Tjurepannan.
Då vi hade ganska stora dyningar och gammal sjö från det tidigare blåsvädret valde vi att gå utanför fyren Väcker för att vara på den säkra sidan. Inne vid Tjurepannan såg vi hur vitvattnet kokade så vi kände att valet var gott.
En annan sak som var god var de falafelrullar och hamburgare vi lyxade till kvällen med då vi bunkrade vatten öster om Grebbestad.
20130427-231112.jpg

Vi valde att tillbringa natten vid en underbar liten ö som ligger vid porten till Fjällbacka skärgård och heter Käften. En klockren tältö för kajakpaddlare med en skyddad fin sandstrand och en härlig platt gräsmatta bara några meter ovanför. Då ön nästintill var helt fri från skräp behövde vi inte göra några insatser utan laddar istället batterierna inför morgondagen. Då väntar hela Fjällbacka skärgård!

Dag 3, 25 april – 31 km, 14,5 kg
Den första riktiga paddeltagen har kommit! Förväntansfulla tar vi de första paddeltagen samtidigt som solen går upp. I kvällslugnet igår kväll sjöng koltrasten så vackert och ejderhannarna hoade sitt förvånande läte. Vi har haft sv vind hela dagen, dvs motvind men inte så stark. Sol och en fin lunch på vackra Nord Hällsö. Nu ligger vi på en blåsig kobbe (Klövskär ) mellan Strömstad ock Grebbestad. Smådugg och 10-12 m/s men vi har det mysigt i tältet när vi gör vårt kontorsarbete. Hälsningar från Håkan.

Bensträckare vid Nord Hällsö nära norska gränsen.
20130425-211053.jpg

Tältet uppslaget vid dagens nattö – Klövskär.
20130425-211025.jpg

14,5 kg skräp samlade vi in ikväll runt omkring på stränderna på Klövskär.
20130425-210948.jpg

Dag 2, 24 april – 0 km, 6 kg
Idag har vi legat stilla pga hård blåst. Våran plan att ha en lugn start för att få tid att acklimatisera sig efterlevs med marginal. Vi har idag plockat 6 kg skräp till, gått promenader, bunkrat vatten och läst. Nu ska vi käka, det bjuds pastasnäckor med rökt lax-sås. 20130424-181319.jpg

Dag 1, 23 april – 4 km, 16,5 kg
20130423-214953.jpg

Äntligen är vi här! Vid Svinesundsbron, vid den svensk-norska gränsen, redo för starten på vår långa och spännande miljöexpedition runt hela den svenska kusten.
Efter en schysst ride från Lysekil med kajakerna på släp kom vi fram till starten runt halv tio. Stort tack till Anders som hjälpte oss med denna transport och det härliga humöret med alla goa hejarop. Stort tack till Torbjörn och Kathrine och Nautopp i Lysekil för all hjälp med det sista inför starten och att vi fått utnyttja kajakcentret. Det har verkligen varit toppen!

Det tog oss en liten stund att packa kajakerna för första gången, såklart, men tillslut var vi redo för gruppfotografi och sjösättning. 12:00 paddlade vi över till den norska sidan, kysste en klippa och rapporterade start till HBB. Sedan tog vi de första paddeltagen västerut in i vår långa färd. Vi räknade dock inte med att komma så långt, vilket vi heller inte gjorde, på grund av det blåsiga vädret och den väldigt starka motvinden. Idag var huvudsaken att bara komma iväg helt enkelt.

20130423-214927.jpg

Och det gjorde vi! För nu är vi nämligen hela 4km (!) från starten vid expeditionens första tältplats – en klockren liten vik som bjuder på såväl lä som torr plan mark.

Då vi på grund av vädret inte kan lämna fjorden och ge oss ut i de kulingvindar prognoserna visar valde vi istället att lägga eftermiddagen på lite miljöengagemang. Passade bra tyckte vi :) Stranden vid tältplatsen var (dock inte längre :) ) ganska skräpig, så varför inte göra något åt saken?! Fram med skräpkorgen, sopsäckar och Håkans eleganta skräpplockartång. Flaskor efter flaskor och en himla massor med friggollit försvann från den annars mycket vackra skogsstranden.

20130423-214904.jpg

Kvällens städning slutade med en ren strand och tre fyllda sopsäckar om 16,5 kg insamlat skräp. En bra start på expeditionen tycker vi! :)

20130423-214828.jpg

Tänka sig hörni – nu är vi äntligen ute på vår färd! Nu har vår kajakexpedition med miljö- och skräpplockar-touch tagit sin start. Äventyret har börjat!!! Yiieeehaaa :)

Tim, Ulrika och Håkan

Detta är en dagbok där Du kan följa Paddla för Livets expedition ”Sverige runt 2013″ – expeditionen från Svinesund till Haparanda med skräp i fokus. Målet är att paddla hela den svenska kusten och sprida vårt budskap om miljön och nedskräpningen till havs längs med färden. Detta gör vi genom att dokumentera och plocka skräp på de platser vi kommer att bo på, samt genom att försöka väcka medial uppmärksamhet och försöka inspirera och engagera människor som följer oss och som vi träffar längs med vägen.

Ulrika Lindroth, Håkan Lindroth och Tim Ekstam

tillsammans med

Skim kayaksAclima

Följ oss också på Facebook!

Hälsningar Tim, Ulrika och Håkan!

20130611-222700.jpg

20130710-225950.jpg

20130715-194222.jpg

20130715-194233.jpg

20130719-172311.jpg

Posted in 2013.